Връщането към зимно време струва на България по 1,5 млрд. лв. годишно

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Икономическите загуби от смяната на времето от лятно към зимно се сериозни. Те са свързани с по-големи медицински разходи, по-голям травматизъм на работното място. Това са разходи в размери на 131 млрд. евро за Европейския съюз. Това коментира пред „България он Ер“ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добрин Иванов.

Връщаме часовника с час назад въпреки плановете на Брюксел

По думите му, страната ни не е изключение.„В рамките на България загубите са за 1,5 млрд. лв. годишно“, посочи той.


Според специалистите ползите от местенето на часовниковите стрелки са малко.

„Основната цел на тази промяна е икономия от свещи и газ, през 18 век това са били разходите на домакинствата“, обясни Иванов.

Над 70 са страните в света, които сменят стрелките. В България преминаването от лятно към зимно часово време и обратно започва да се прилага през 1979 г., а в Европа – от 1916 г. От 2002 г. насам зимното часово време в ЕС започва в последната неделя на октомври и завършва в последната неделя на март.

През 2018 г. се проведе и анкета – за и против смяната. 84 на сто от българите и същият процент от европейците бяха категорични – против смяната. Тогавашният председател на Еврокомисията ЖанКлод Юнкер даде обещание, което Европейският парламент одобри, но не мина през Съвета на Евросъюза.

„Европейската комисия ще се погрижи възможно най-бързо да бъде прекратено местенето на стрелките и да остане само лятното часово време“, заяви тогава Юнкер.

За момента обаче няма изгледи това да стане. Причината е, че лидерите на страните членки не се разбраха, а за това трябва единно решение.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар