Връщат се старите правила за варене на ракия

България, Европа, Общество, Политика
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Казан за варене на ракияПарламентът връща старите правила за варене на ракия с промени в Закона за акцизите и данъчните складове, които бяха приети на първо четене. Малките казани ще са с вместимост до 1000 литра, вместо досегашните 500 литра, предвижда уредбата.

С промените в закона местната власт вече ще събира акцизите от малките обекти за дестилиране на алкохол, решиха депутатите. Агенция “Митници” ще запази контролните си функции по отношение на незаконно производство на етилов алкохол от лица без регистрация. За да се намали незаконното производство на дестилати и спиртни напитки се предлага да се въведе и регистрационен режим. Регистърът ще бъде публичен и ще се води в Министерството на икономиката.

От “БСП лява България” бяха скептични от икономическия ефект на промените. Манол Генов каза:

“Хвърляйки контрола  в общините, отново замитаме проблема под килима. Ние ще хвърлим проблема на кметовете. Митницата все пак има експерти, специалисти”.

Мартин Димитров от РБ коментира, че проблемите са важни в борбата срещу монополите.

“Да разберат всички малки производители в България, че когато парламентът трябва да вземе страна, винаги защитава малкия, защото големият има много, много механизми сам да се защити”.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни, че между двете четения на закона се обмисля вариант за въвеждане на измервателни уреди, но те няма да важат за малките обекти.

Източник: БНР

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар