Всеки автомобил ще има екологичен паспорт

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европейският парламент прие на текущата си сесия постигнатото споразумение със Съвета относно регламента, който засяга леките, лекотоварните, тежкотоварните автомобили и камионите в областта на екологичните норми за емисии “Евро 7”. Предвижда се превозните средства да отговарят на новите стандарти за по-дълго време, като гарантират, че ще останат по-чисти през целия си жизнен цикъл.

За всяко превозно средство ще бъде предоставен екологичен паспорт, който съдържа информация за екологичните показатели в момента на регистрацията (като пределни стойности на емисиите на замърсители, емисии на въглероден диоксид, разход на гориво и електроенергия, пробег в електрически режим на задвижване, дълготрайност на батерията).

Ползвателите на превозни средства също ще имат достъп до актуална информация относно разхода на гориво, състоянието на изправност на акумулаторните батерии, емисиите на замърсители и друга съответна информация, генерирана от бордовите системи и датчиците.

Документът бе приет с 297 гласа “за”, 190 гласа “против” и 37 гласа “въздържал се”, предаде специален пратеник на БТА.

В текстовете е записано, че за леките автомобили и микробусите ще се запазят настоящите условия по стандарт “Евро 6” за тестване и граничните стойности на емисиите на отработили газове. За автобусите и камионите ще се прилагат по-строги гранични стойности за емисиите на отработили газове, измерени в лаборатории и в реални условия на шофиране, като същевременно се запазят настоящите условия за тестване по “Евро 6” .

За първи път стандартите на ЕС ще включват гранични стойности на емисиите на спирачни частици (PM10) за леки и лекотоварни автомобили и минимални изисквания за експлоатационните характеристики за дълготрайност на акумулаторните батерии в електрическите и хибридните автомобили.

“Успешно постигнахме баланс между екологичните цели и жизненоважните интереси на производителите. Искаме да осигурим достъпността на новите, по-малки автомобили с двигатели с вътрешно горене за националните клиенти и в същото време да дадем възможност на автомобилната индустрия да се подготви за очакваната трансформация на сектора”, заяви във връзка с приетите текстове докладчикът от Чехия Александър Вондра, който е от Групата на Европейските консерватори и реформисти в ЕП. Той допълни, че ЕС ще “обърне внимание и на емисиите от спирачките и гумите, и ще гарантира по-голяма издръжливост на батериите”.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар