Всеки четвърти по света с добро мнение за руската намеса в Сирия – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Четирима от десет от респонденти в глобален мащаб оценяват руската намеса в сирийския конфликт като “позитивна”. Малко по-малко (по-малко от една трета от интервюираните) виждат ролята на Москва в конфликта като “негативна”. Това показват резултатите от мащабно глобално проучване на Gallup, осъществено в 53 държави от всички континенти. Във всяка една от тях са проведени интервюта с по около 1000 души, като общият брой на участвалите в изселдването е 54 569.

Другия много дискутиран въпрос – потенциалната руска намеса в последните президентски избори в САЩ и повлияването на резултатите от тях, разделя мненията по света на три: 37% от запитаните по света смятат, че възможно Русия да е повлияла на резултатите от изборите, 33% споделят обратното мнение и останалите 30% нямат конкретно мнение по въпроса.

Въпросът за ролята на Русия в сирийския конфликт разделя мненията и на Стария континент – “негативно” доминира сред страните от Западна Европа, а на обратното мнение са страните от Източна Европа и европейските страни, които не са членки на Европейския съюз.

В България намесата на Русия в Сирия се приема положително с около 37% от анкетираните, а негативно – сред 19%. Но като цяло обществото ни не желае да дава крайни оценки или да изрази мнение по въпроса – 44% остават в “междинната” позиция между двете опции, отбелязват от “Галъп интернешънъл”.

В глобален мащаб най-недоволни от руските действия са САЩ и Латинска Америка, докато Близкият Изток, Източна и Западна Азия, Индия. Дори и в самата Русия споделят мнението, че руските действия в Сирия имат положителен ефект.

Най-голям дял на споделящите мнението, че Русия е изиграла определена роля в президентските избори в САЩ, е отчетен в западноевропейските страни и САЩ. Опонентите на тази теория са респондентите от Латинска Америка, Азия, Източна Европа и Близкия Изток.

У нас мненията са типични за източноевропейци: съгласни с наличието на руска намеса в американските избори за президент са 16%, на обратното мнение са 37%. Но и тук българското общество не иска да стига до крайности и 47% от респондентите не изразят своето мнение по темата.

“Русия изигра критична роля при намесата си в сирийски конфликт и това раздели общественото мнение. Мнозинството подкрепя тяхната роля при победата над ИДИЛ в северна Сирия, но очевидно останалите респонденти не одобряват руската подкрепа към Башар ал Асад или по-вероятно не одобряват никаква външна намеса при въздушните удари. Междувременно медийният цирк с руската намеса в изборите за президент в САЩ през 2016 г. продължава и това разделя глобалното обществено мнение. Мнозинството (37%) вярва, че Русия може и да е повлияла на крайните резултати от изборите, но 33% не са съгласни с това твърдение и 30% просто не знаят. Подозирам, че тази история ще продължи да се развива и развива”, коментира Джони Хийлд, вицепрезидент на световната асоциация “Галъп интернешънъл”.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар