Всеки 7-ми избирател с грешка при попълване на бюлетината – Политика – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Всеки 7-ми избирател с грешка при попълване на бюлетината

стоп кадър/НОВА

Най-много от всички недействителни гласове при вота за общински съвети през 2023 г. са се дължали на грешки на самите избиратели. Става дума за близо 13 процента, сочат данните от анализ на видеонаблюдението, извършен от членове на Обществения съвет към Централната избирателна комисия.

Условно всеки седми избирател е направил грешка при попълването на бюлетината, каза Надежда Гологанова, член на съвета от Гражданската инициатива за свободни и демократични избори.

Гологанова допълни, че едва 0,2 процента е делът на недействителни бюлетини, дължащи се на грешки на членове на секционните комисии, а 1,5 на сто са недействителни гласове, отразяващи волята на избирателя – бели или изцяло зачертани бюлетини. 

По официални данни на ЦИК недействителните гласове от всички гласували на вота за общински съвети са били 15,5 процента, като в София делът им е 4,9 на сто, а в селата – почти 20 на сто.

 Данните бяха представени на форум, организиран по повод на 10-ата годишнина от създаването на Обществения съвет към Централната избирателна комисия.

 

Източник БНР

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар