Вселената може да е пълна с частици, движещи се по-бързо от светлината

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ново изследване предполага, че Вселената е изпълнена с частици, способни да се движат по-бързо от светлината, съобщава LiveScience. Този сценарий се поддържа като потенциално “жизнеспособна алтернатива” на настоящия ни космологичен модел, пише Futurism.

Тези хипотетични частици, известни като тахиони, е малко вероятно да са реални – но те също не са някаква научна фантастика. Потенциалът за тяхното съществуване е нещо, върху което физиците са се замисляли сериозно от десетилетия, повдигайки фундаментални въпроси за природата на причинно-следствената връзка.

Изследователите твърдят, че тахионите са това, което изгражда тъмната материя. Последната не е била наблюдавана никога, но се смята, че обяснява около 85 процента от цялата материя във Вселената.

В стандартния космологичен модел съществуването на така наречената тъмна енергия се използва за обяснение на разширяването на Вселената. Както и за запазването на структурите на галактиките.

Ако тъмната материя не съществува, учените трябва тотално да преосмислят своите изводи за Вселената.

Тахионите дават шанс за запазване на настоящия модел.

Изследователите открили, че при такъв сценарий тахионната тъмна материя първоначално ще забави разширяването на Вселената, преди да се обърне и да я накара да се ускори, както виждаме сега. Те наричат това “изкривено” разширение.

Според теорията тахионите имат необичайното свойство да увеличават скоростта си, когато енергията им намалява, и биха изисквали безкрайна енергия, за да се забавят до скоростта на светлината. Тоест те винаги са по-бързи от нея.

Освен това тахионите биха могли да пътуват във времето. Както отбелязва Алберт Айнщайн, ако има по-бързи от светлината частици, то те биха могли да се използват за комуникация назад във времето.

Досега не са намерени експериментални доказателства за съществуването на тахионите.

 

 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар