Все пак има някаква полза от Симеонов – обедини цяла България срещу себе си

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

4 от 5 души смятат, че той трябва да си подаде оставката, а опозицията не успява да извлече дивиденти от това

Само привържениците на „Обединени патриоти“ не смятат, че лидерът на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов не трябва да подаде оставка, като и те са разделени в съотношение 60:40, показва представително проучване на „Галъп Интернешънъл“. Относително разделени в оценките си са и гласоподавателите на ГЕРБ като половината са за оставката на Симеонов, а 40% – против.

Извън управляващата коалиция обществото е категорично в подкрепа на оставката на вицепремиера, срещу който вече две седмици продължават ежедневните протести на граждани и родители на деца с увреждания, след като той ги определи като „кресливи жени с уж болни деца“.

В първите дни Симеонов твърдеше, че стои зад думите си, но по-късно заяви, че „по настояване на Коалиционния съвет, аз поднасям своите извинения на всички, които са били засегнати или са се почувствали обидени от моето изказване“.

Това стана само час, след като по БНТ той обясни, че „ако се бях извинил, нямаше да бъде искрено“.

В резултат 81% от българите смятат, че вицепремиерът трябва да подаде оставка във връзка с това изказване, а само 15% са на противното мнение. Хората, които нямат позиция по въпроса, са почти изцяло в рамките на статистическата грешка, което говори за широкия отзвук на скандала в обществото.

Около 2/3 от хората смятат, че Бойко Борисов носи лична отговорност за ситуацията около Валери Симеонов и пасивността му не среща одобрение. Още миналия уикенд премиерът обяви, че не може да поиска оставката на вицето си и добави: „Какво искате да направя, да си подам аз оставката вместо Валери Симеонов и да хвърля страната в тежка катастрофа? Няма да стане! Затова стискам зъби и си върша работата и мисля, че си я върша добре като имаме предвид какви са показателите на страната и как ни приемат навън“.

В тази сложна ситуация за управляваща коалиция опозицията очевидно не успява да извлече някакви дивиденти, тъй като мнозинство от 56% не смята, че правителството трябва да си подаде оставката в контекста на този скандал. На противното мнение са 34% от избирателите.

барикада

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар