Все повече се избистря новият кабинет на Нидерландия

Все повече се избистря новият кабинет на Нидерландия

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Стават ясни все повече имена на министри от кабинета на новия премиер на Нидерландия Дик Схоф. Мона Кейзер от Фермерско-гражданско движение (ФГД) обяви, че ще бъде вицепремиер и министър на жилищното строителство, като източници вече потвърдиха и имената на редица министри и държавни секретари. Това предаде специално за БТА Лина Йостен, като се позова на Националната информационна агенция на Нидерландия (АНП).

Преди десетина дни лидерът на спечелилата мнозинство на последните избори Партия на свободата Герт Вилдерс каза, че политическите партии в Нидерландия са постигнали окончателно споразумение за съставянето на бъдещо дясно правителство.

“Постигнахме споразумение”, заяви на 11 юни Вилдерс пред репортери след близо четири седмици преговори как да се разпределят позициите между четирите партии.

Епо Бройнс ще стане министър на образованието, културата и науката от името на партията Нов обществен договор (НОД). Преди това Бройнс беше член на парламента от името на партията Християнски съюз.

Членът на Народната партия за свобода и демокрация (НПСД) Елко Хейнен ще стане министър на финансите, както се и очакваше. Министерството на финансите ще има двама държавни секретари от НОД. Икономистът и бивш член на НПСД Фолкерт Идсинга ще бъде държавен секретар по данъчната политика.

Бившият съветник на премиера в оставка Марк Рюте и помощник-генерален секретар на НАТО Дейвид ван Уел ще заеме длъжността министър на правосъдието и сигурността. По-рано името му се спрягаше за евентуален министър на отбраната, но според източници това вероятно ще бъде Рубен Брекелманс, който към момента е член на парламента от НПСД.

Друг пост, който източници потвърждават, е този на Фемке Вирсма като министър на селското стопанство, природата и качеството на храните. В момента тя е представител на провинция Фрисланд от името на Фермерско-гражданско движение.

67-годишният премиер Дик Схоф до миналия месец беше високопоставен служител в нидерландското министерство на правосъдието, след като години водеше националното разузнаване и агенцията за борба срещу тероризма. В началото на века той също така беше ръководител на нидерландската миграционна служба.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар