Всички БГ фирми влизат в риск-регистър – Институции – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Фирмите у нас влизат в риск-регистър. В него ще бъдат групирани спрямо рисковия си потенциал, а от това ще зависи колко често ще ги проверяват трудовите инспектори. Изграждането на риск-регистъра се прави в момента.

Фирмите, които имат поне един работник, ще попаднат в него. Ще бъдат групирани в 4 групи спрямо риска, който носят.

Рискът ще се определя, като се обработва информация от различни източници – проверки на Инспекцията по труда,  данните на НОИ за трудовите злополуки, на НАП за трудовите договори.

Най-рисковите ще се проверяват планово от инспекцията поне веднъж на година – две, а “отличниците” може и на 10 години. Това не означава, че няма да има извънредни проверки при сигнал.

Рискът в дадена фирма ще се оценява по специална методика. Работа без договор, забавени заплати, опасна среда – такива разкрития ще носят сериозни точки при определянето му.

Андрей Чиралчски работи като оператор на машина във фирма за електроника от 11 години. Надява се риск-регистърът да  дисциплинира бизнеса, а проверките да станат по-ефективни. “Винаги е имало некоректни работодатели, но аз просто по свое желание съм дошъл тук, защото си дават заплати, осигуровки, всичко си е нормално”, обяснява той.

Фирмите ще бъдат групирани в 4 групи спрямо риска, като мястото им в тях няма да е бетонирано. При нарушение ще се местят в по-рискова група.

“Много фирми все още са в сивия сектор и съответно там се обещават пари, които съответно да не се дадат. Работникът нищо не може да направи поради простата причина, че той не е подписал официален договор”, посочва Диана Върганова, главен мениджър на фирма за електроника.

Най-рисковата група предприятия ще бъдат проверявани задължително в рамките на година,  следващата – на две години. “Отличниците” могат да не влязат в планови проверки 5 и повече години. “Нека обаче не се успокояват, защото това не им гарантира, че няма да бъдат посетени инцидентно по друг повод извън плана”, предупреди Дина Христова от Главната инспекция по труда.

С цел превенция работодателите ще попълват въпросници и ще ги изпращат на инспекцията онлайн. Отговорите в тях ще показват доколко фирмата спазва трудовото законодателство. Ще има контролни въпроси, които ще “хващат” работодатели, решили да излъжат. Фирмите ще имат време да отстранят пропуските, преди инспекторите да им влязат на проверка.

Иновацията се очаква да е готова до края на следващата година, а от 2020 г. да заработи.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар