Всички държавни университети спират работа на 20 май – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Над 40 висши училища в България не отвориха врати днес, в изпълнение решението на Общото събрание на Съвета на ректорите от 17 май.

Извършват се само дейности с неотложен характер, въпреки че служебното правителство отпусна общо 80 млн. лв., а синдикатите отмениха свои протести.

“Затворените врати не са само заради възнагражденията. Исканията ни са по-широки и обхващат генерирането на дългосрочна, целеположена политика в областта на висшето образование, за спиране на практиката за прилагане мерки на парче”, коментира пред БНР-Радио София проф. д-р Миглена Темелкова – председател на Съвета на ректорите.

По думите ѝ, през последните години у нас се предприемаха множество инициативи за реформа във висшето образование, но не се постигнаха заложените цели.
Проф. Темелкова посочи, че до 2021 г. университетите бяха стимулирани с повишаване качеството на обучение да повишават таксите на студентите. През 2024 г. доживяхме да чуем: “Край, няма да събирате такси”. Това, според нея, е липса на приемственост.

“Сега трябва да чакаме държавата да осребри качествения продукт, който произвеждаме. Липсва политика и ангажимент от страна на държавата, които да заздравяват релацията между образованието и бизнеса. Много често компаниите дофинансират възнаграждението на експертите, които влизат в обучението”, допълни още проф. Темелкова.

Според председателя на Съвета на ректорите отпуснатите около 80 милиона ще решат единствено проблема със заплатите в университетите, и то частично.

На шествията за 24 май академичната общност ще бъде с протестни лентички.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар