Всички замесени в незаконните трансплантации са действали като ОПГ ГЕРБ

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Трусове в здравната система. Правителството отстрани цялото ръководство на болница „Лозенец” в София.

Обвиненията към тях са сериозни – за извършване на съмнителни трансплантации и източване на Здравната каса чрез фиктивни пациенти.

 

В същото време, се очаква решение и за казуса с „Александровска” болница. Дали и там ще има уволнения, ще се разбере в следващите часове. В ефира на „Здравей България” по Нова телевизия адвокатът по медицинско право Мария Петрова коментира здравните теми.

„Щом здравният министър казва, че е възможно някои да се пререди за трансплантация, значи е така. Друг е въпросът дали е редно, най-малкото, защото когато не се спазва установеният ред за такива операции, в частност трансплантацията, това е престъпление. Д-р Кацаров каза, че има хора, които са събрали повече точки за трансплантация. От това, което министърът каза, имаме всички основания, че трима души са били по-подходящи от медицинска гледна точка от човека, който е бил трансплантиран”, обясни тя.

Адвокат Петрова обясни, че тези трима души могат да потърсят отговорност от държавата, ако думите на здравния министър се докажат. Според нея всички замесени в случилото се са действали като „организирана престъпна група”.

„Пази Боже, ако нещо се случи с тях, как ще обезпечим процесът и ще обясним защо с действията или бездействията на държавата един човек търпи вреди и страда. Никой не може да ме убеди, че това нещо се е случило веднъж. Още повече, че не вярвам тези документи да бъдат преправени толкова бързо без знанието на всички контролни органи, включително и на служители в Министерство на здравеопазването”, добави адвокатът.

За нея са силно притеснителни думите на д-р Кацаров, че донорите и реципиентите не са роднини. Адвокатът подчерта, че контролът трябва да се налага от Изпълнителната агенция по трансплантация.

„Ако тези действия се случват от 2019 г., моят въпрос е защо чак сега разбираме за тези неща. И хубаво са сезирали ГДБОП и ДАНС, но къде е прокуратурата? Това за всички работещи в сферата не е нещо ново. Вярвам, че ако при тези данни, изнесени от д-р Кацаров, няма човек, който да понесе наказателна отговорност, като общество трябва да се съмняваме не само в здравната ни система, но и в правосъдната. Очаквам да видя обвинителни актове и дела в съда”, категорична е Адвокат Петрова.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар