12 съдии в Стара Загора са си направили отвод от делото

Всички съдии в Стара Загора си направиха отвод от делото “Дебора”

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

И последният възможен съдия, който можеше да разгледа делото “Дебора” в Районния съд в Стара Загора, си е направил отвод днес. Обвиняем по него е Георги Георгиев, който е обвинен за това, че е нанесъл стотици рани с макетен нож на 18 -годишната Дебора Михайлова и е отправил закани за убийство. Обвинителният акт срещу Георгиев беше внесен в Районния съд в Стара Загора на 15 декември миналата година.

Оттогава до днес последователно отвод си направиха всички 17 наказателни и граждански съдии. Сред тях бе и председателката на Старозагорския районен съд Блага Бозова. Останалите магистрати, които до началото на януари бяха приели, че поради някакви обстоятелства може да се считат предубедени или заинтересовани пряко или косвено от изхода на процеса, са Росен Чиликов, Тодор Минов, Христо Ангелов, Дарина Крумова-Стоянова, Димитър Манджуров, Иван Режев, Олга Златева, Таня Илкова, Свилен Жеков, Антония Тонева и Неделина Минчева.

Причината за отвода на всички съдии е да се избегнат всякакви съмнения в безпристрастното разглеждане и решаване на делото и за да бъде обезпечена обективността при правосъдието, съобщи bTV.

Една част от съдебните състави са се отвели поради произнасяне по въпроса за мярката за неотклонение, взета в хода на досъдебното производство. Счели са, че тези произнасяния са пречка да разгледат делото от общ характер.

Останалата част от съставите са се отвели с оглед публично разпространените съмнения в безпристрастността и обективността им при разглеждане и решаване на делото. 

По тази причина Върховният касационен съд ще трябва да определи съдебен район, който да разгледа делото “Дебора”, съобщават от пресцентъра на Старозагорския окръжен съд.

Вероятно това ще бъде Районният съд в Пловдив, съобщи БНТ.

Първото обвинение към 26-годишния Георги Георгиев е за това, че на 26 юни м. г. в Стара Загора с особена жестокост, чрез нанасяне на удар с юмрук в областта на главата и чрез нанасяне с черен макетен нож на 18 броя порезни рани по тялото, е причинил на 18-годишната Дебора Михайлова двустепенна средна телесна повреда, която е довела до разстройство на здравето, временно опасно за живота и обезобразяване на части на тялото. Деянието е извършено по особено мъчителен за пострадалата начин.

Второто обвинение е за това, че на същата дата в апартамент в Стара Загора обвиняемият принудил пострадалата да претърпи нещо противно на волята си – остригал част от косата ѝ в областта на лявата половина на главата с електрическа машинка, като употребил за това сила, изразяваща се в нанасяне на удар с юмрук в областта на лицето.

Третото обвинение е за това, че от началото на месец април до 25 юни в Стара Загора и в Казанлък в условията на продължавано престъпление Георги Георгиев на шест пъти се заканил с убийство на 18-годишната Дебора и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му.

Сега ще трябва да бъде определен друг равен по степен съд, който да разгледа процеса. Вероятно това ще бъде Районният съд в Пловдив, съобщи БНТ.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар