Книга

Всички твърдения на русофобите станаха на пух и прах: британска книга громи съединението

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Българите такива, каквито са“ разкрива истинската позиция на Англия за събитията в Пловдив.

Уникална книга „Българите такива, каквито са“ съхранява в архива си Британската библиотека в Лондон. Изданието е от септември 1885 г. Съставено е за броени дни и излиза в огромен за онези времена тираж. И до момента то е непознато за голяма част от историците.

Книгата е отпечатана само седмица след Съединението на Княжество България с Източна Румелия. По-късно е включена в сборник с важни документи за британската политика от втората половина на 19. век. В томчето авторите представят доста манипулативни факти за събитията у нас след 6 септември 1885-а и опитват да подготвят англичаните за евентуална нова „Кримска война“, в която цяла Европа ще воюва срещу Русия.

Съединението на Княжество България с Източна Румелия предизвиква огромна тревога в Британската империя заради подозрението, че е дело на руския царски двор, който се стреми да постигне Санстефанска България с излаз на Егейско море.

Първата страница е с огромно заглавие „Истината за Източна Румелия“, текстът започва със съобщението, че революцията в Източна Румелия застрашително връща на дневен ред целия Източен въпрос. Внушава се, че към коренното гръцко население  между 6. до 15. век по тези земи се заселили различни варварски племена, между които и българите.

Тези натрапници взаимно се изтребвали, докато в 14. и 15. век не дошли турците, които въдворили ред и порядък в региона.  Подчертава се, че турците са добре управляваща раса, но направили голяма грешка, че не форсирали потурчването на завареното местно население. Вследствие на това, през последния 19. век руски емисари развили сепаратистко движение сред родствените им славянобългари, организирали и въстание, докато накрая след брутална война с Турция им създали и държава.

В края на войната Русия се опита да изгради една Велика България, но Англия не позволи, защото Гърция има законното основание да наследи турската власт южно от Стара планина, пише в книгата. Поместен е и призив да не се допусне Русия да стъпи в Константинопол, за да не се стигне до повторение на Кримската война, заради която Англия изразходва 100 млн. лири и губи 50 000 бойци.

„Българите такива, каквито са“ възхвалява гърци и турци и внушава, че „ако се налага някой да измести турците между Стара планина и Егейско море – това трябва да са гърците и в никакъв случай българите!“.

От книгата се внушава, че Великобритания трябва да вдига тревога на Стария континент. Тогава тя е най-мощната империя в света и предупреждава Русия, че ако одобри това Съединение и остави руските офицери в България, срещу нея ще воюва цяла Европа.

Съединение не е дело на царските руски емисари, а стремеж за частично обединение на народа ни и го признава като свършен факт!

Тази карта на „гръцката провинция Източна Румелия“ снимах в едноименния клуб в град Гумендже, Егейска Македония (днес Гумениса в Гърция)

Един от разделите на книгата е озаглавен: „Гърците, а не славяните, трябва да са наследници на турците“Автор: Никола Филипов

Източник: https://duma.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар