Всичко първия турски стелт изтребител

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

До няколко месеца в небето ще полети първият турски стелт изтребител. По-рано този месец самолетът получи официално своето име – TFX Kaan. Наименованието може да се преведе като “цар на всички царе”.

Вижте как изглежда турският самолет >> >> >>Разработван от 2010 година


На 15 декември 2010 г. Изпълнителният комитет на отбранителната промишленост на Турция (SSIK) взема решението да проектира, разработи и произведе национален изтребител от пето поколение. Той трябва да замени турския флот F-16 и да работи съвместно с F-35 Lightning II.

През 2011 година договорът за разработката е даден на турските фирми TAI и TUSAŞ. Те получават 20 милиона долара за изготвянето на концепцията.

Следващата важна дата в разработката на първия турски стелт идва на 8 януари 2015 година. Тогава е решено той да е с два двигателя и да напомня по конфигурация на американския стелт F-22.

По-късно през същата година е обявено технологично партньорство с британския военен гигант BAE Systems. Въпреки това е избрано двигателят на самолета да е американски – General Electric F110. Този агрегат задвижва F-15 и F-16, а Турция има голям опит с поддръжката му и го произвежда по лиценз в заводите на TUSAŞ.

Паралелно с това Турция е сключила и договор с Rolls-Royce за разработката на нов тип двигатели, които в бъдеще да заменят агрегата на General Electric.

В последствие става ясно, че Анкара няма да получи достъп до F-35 Lightning II, което допълнително повишава значението на турския стелт. Турция решава самолетът да бъде напълно собствена разработка, за да може да се изнася свободно в чужбина и да конкурира западни изтребители от пето поколение.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар