ВСС избра нов шеф на спецпрокуратурата – Правосъдие – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

На фона на протест пред сградата на Висшия съдебен съвет, прокурорската колегия днес единодушно избра нов шеф на специализираната прокуратура, а кандидатът за поста бе само един – Валентина Маджарова. 7 членове на прокурорската колегия гласуваха “за”, нито един не бе против. Главният прокурор Иван Гешев отсъстваше от заседанието, пише “Дневник”.

“Честито! Избрана сте. Предстои ви тежка задача”, приветстваха членовете Маджарова след избора й.

“В деня на поредния “избор” с един кандидат за шеф на специализираната прокуратура ще бъдем пред сградата на Висшия съдебен съвет”, съобщиха до медиите преди няколко дни от инициатива “Πpaвocъдиe зa вceĸи”, а малко преди началото на заседанието на прокурорската колегия около 20 души скандираха “Оставка” и настояха за незабавно закриване на специализираните съдилища и прокуратури.

Постът на административен ръководител на спецпрокуратурата е свободен от миналата година, когато изненадващо Димитър Франтишек подаде оставка, а причините бяха лични. След смяна на назначеното временно ръководство от юли 2020 г. до момента прокурор Маджарова е временен ръководител на спецпрокуратурата.

Малко преди да поеме поста, тя беше наградена от главния прокурор Иван Гешев. Прокурор Маджарова стана известна с прекратяването на разследването на “Апартаментгейт”, по което не откри данни за закононарушения от страна на бившата дясна ръка на Бойко Борисов в ГЕРБ Цветан Цветанов. Не намери и нарушения в сключването на редица споразумения на Иван Гешев в качеството му на прокурор с обвинени в организирана престъпност.

Протест е заявен и за по-късно днес – в 19 ч., пред сградата на съдебната палата в София. От “Правосъдие за всеки” се обявяват срещу “eдинoнaчaлиeтo в пpoĸypaтypaтa и бeзycлoвнaтa пoдĸpeпa, ĸoятo пoлyчaвa oт Bиcшият cъдeбeн cъвeт, ĸoйтo се дъpжи ĸaтo нeин пpидaтъĸ”.

 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар