Всяка трета работеща медицинска сестра в България е над 60-годишна възраст – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Всяка трета работеща медицинска сестра в България е над 60-годишна възраст. Това се посочва в поздравление от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи по повод днешния Международен ден на сестринството, изпратено до медиите.

В страната ни този ден се отбелязва и от акушерките, фелдшерите, лекарските  асистенти, медицинските и рентгеновите лаборанти, рехабилитаторите.По данни на Националния електронен професионален регистър на асоциацията, през 2012 г. България е разполагала с 25 597 медицински сестри на средна възраст 48 години. През 2021 г. професията си са практикували 22 320 медицински сестри на средна възраст 53 години. На 31 на сто от работещите им предстои пенсиониране в следващите 10 години, посочват още от асоциацията.


Броят на работещите медицински сестри в България е повече от два пъти по-малък от нуждите на здравната система. Сходни са данните и за акушерките, допълват от съсловната организация, съобщи БТА.  

От асоциацията отново настояват за политическо съгласие за решаване на проблемите и за приемането на Национална стратегия с план за действие до 2030 г.; за осигуряване на начално трудово възнаграждение в размер на три минимални работни заплати; за подкрепа от държавата и работодателите за осъществяване на продължаващо обучение и кариерно развитие; за приемане и спазване на медицински стандарти по здравни грижи; за по-добри възможности за самостоятелните сестрински и акушерски практики в извънболничната помощ.

Поздравление от министъра

„Отдавам успеха си на това – никога не давам и не приемам оправдания“. С тези думи и с личния си пример Флорънс Найтингейл полага основите на професията „Медицинска сестра“ и остава завинаги в историята на световното здравеопазване. Вярвам, че те са верую на всеки, посветил професионалния си път на грижата за здравето на хората, заявява в поздравителен адрес здравният министър Асена Сербезова.

„Почитаме милосърдието, съпричастността, благородството – качества, които всички вие – българските медицински сестри, безспорно притежавате. Пандемията осветли вашия опит, вещина и мъдрост, които са ключови за преодоляване на всяко здравно предизвикателство, и ни припомни, че без тях сме загубени“, пише министърът и изтъква, че министерството се стреми посредством всички законови механизми да гарантира достойни възнаграждения на медицинските сест

Източник: inews.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар