Втората по големина банка в Испания набира нов капитал, за да придобие местен конкурент

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Испанската банка Бе Бе Ве А (BBVA) се стреми да набере нов капитал, тъй като се опитва да погълне конкурента си “Сабадел” (Sabadell). Плановете обаче бяха усложнени от възраждането на обвинения в шпионаж срещу Бе Бе Ве А, съобщава в. “Файненшъл таймс”.

Испанският кредитор обяви продажбата на 750 милиона евро спомагателни, конвертируеми облигации от допълнителен капитал от първи ред (AT1), за да подсили капиталовата си база, само дни след като заяви, че ще поиска от акционерите си в началото на юли да одобрят емитиране на акции, за да финансира своята оферта за “Сабадел” в размер на 12 милиарда евро.

Бе Бе Ве А е втората по пазарна оценка банка в Испания, като капитализацията й възлиза на над 53 милиарда евро, докато каталунската банка “Сабадел” е четвърта по големина – с оценка от 6,5 милиарда евро.

Продажбата на облигации идва, след като прокурор за борба с корупцията призова Бе Бе Ве А да бъде изправена пред съда по обвинения, че е наела бивш висш полицейски служител да участва в корпоративен шпионаж.

Сега съдия-следовател трябва да се произнесе дали Бе Бе Ве А трябва да бъде изправена пред наказателен процес по случая.

Събитията датират от 2004 година и се въртят около Хосе Мануел Вилярехо, бивш полицейски комисар, чиято агенция за частни разследвания първоначално е била наета от банката, за да осуети офертата за придобиването й от строителна компания. От Бе Бе Ве А отказаха да коментират хода на прокуратурата.

За да успее в наддаването си за “Сабадел”, Бе Бе Ве А трябва да спечели одобрението на регулаторите, повече от половината от акционерите на съперника си и испанското правителство, което твърди, че е твърдо против сделката.

Издаването на конвертируеми облигации на банката е шестият път, в който тя излиза на пазарите на облигации от началото на годината, като вече е набрала общо 5,25 милиарда евро и 2 милиарда долара, включително зелени облигации в размер на 1 милиард евро.

Книжата от тип AT1 са предназначени да бъдат преобразувани в капитал или записани, когато институциите изпаднат в затруднение.

Миналата седмица Бе Бе Ве А заяви, че ще поиска от своите акционери на извънредно общо събрание на 5 юли да одобрят издаването на до 1,126 милиарда нови акции за финансиране на сделката със “Сабадел”. Това би събрало повече от 10 милиарда евро от инвеститорите при текущата цена на акциите.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар