Втора вълна: Десетки страни връщат ограниченията от пролетта – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Чехите затвориха училищата и баровете, холандците затвориха кафенетата и ресторантите, французите обмислят вечерен час, а на Острова вече влезе в сила новата система за борба с коронавируса. Старият континент се бори с втората вълна на епидемията. Редица държави съобщават за рекорден брой заразени, а правителствата търсят баланса между карантината и предпазването на икономиката.

Във Франция отново затягат режима. Очаква се президента Макрон да обяви въвеждането на вечерен час. Възможно е крайната мярка да е само за района на столицата. Но не се изключва скоро да се наложи карантина в национален мащаб. А докато се пазят от коронавируса, французите се ваксинират с рекордни темпове срещу сезонния грип. В първия ден на кампанията, французите изкупиха толкова ваксини, колкото обикновено се купуват за две седмици.

   
“От това, което чуваме по новинте, предпочетохме да се презастраховаме, защото болниците може да се напълнят с пациенти с коронавирус. Затова се ваксинирам”, заяви Жислен Видал, жител на Париж.

Нидерландия стана една от първите страни в Европа, която се връща към общонационалните мерки. Хиляди гледаха премиера да обявява новите рестрикции по телевизията. Беше обявена частична карантина. Ще работят училищата и градския транспорт, за разлика от пълната карантина през пролетта. Баровете и ресторантите са сред затворените обекти.

“Трябва драстично да редуцираме социалните контакти и пътуванията. Мерките са тежки, но се налага, защото цифрите не лъжат. Трябва да ограничим поведението си.”, заяви нидерландският премиер Марк Рюте. 

В редица държави вторник е бил ден на антирекорди. България, Хърватия, Полша и Русия са сред страните, където броя на новозаразените с корона вирус беше най-високия от началото на пандемията. Хърватите не са впечатлени от мерките, които се взимат.

“Всичко си е същото. Ако има много хора, слагаш маска. То в ресторантите и без това много не ходим вече.”, посочва Татяна Балан от Загреб. 
   
“Бих подкрепил по-сериозни мерки, но икономиката няма да издържи. Трябва да намерим някакви други начини. За да можем да оцелеем.”, посочва Боян, жител на хърватската столица. 

В Каталуния не виждат да има друг начин, освен нова карантина. Испанската провинция обяви, че затваря всички барове и ресторанти. Мярката е предвидена за 15 дни, но може да бъде удължена, а може да бъде и разширена върху други видове обекти.

   
“Ресторантите може да предлагат само храна за вкъщи. Сервирането се забранява, както на закрито, така и на открито. Знам че мерките са тежки, както за работниците, така и за целия сектор. Но не искаме епидемията да се разширява и се налага да го направим.”, заяви пепе Арагонес, временен премиер на Каталуния. 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар