Втора част от разследването на АКФ “Списък за бърз контрол”: Разказът от кухнята на специализираното правосъдие и ДАНС – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Има ли Веселин Денков, собственик на знакови софийски ресторанти, участие в организирането на протестите от лятото на миналата година?

Защо анонимни свидетели намесват в това и бижута от Дубай? По какви следи всъщност работи прокуратурата при задържането му в деня преди най-големия протест на 2 септември 2020 г.? Антикорупционният фонд (АКФ) публикува днес втория епизод от новото си разследване „СПИСЪК ЗА БЪРЗ КОНТРОЛ: Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие”.Разказът от кухнята на специализираното правосъдие и ДАНС продължава с поредица от свидетелства и записани разговори, които хвърлят повече светлина за причините за задържането на Денков. Бързото пускане на Веселин Денков в домашен арест през юни 2021, седмица след като АКФ изпраща журналистически въпроси до някои от главните герои на разследването, не влезе в официално прессъобщение на прокуратурата. Задържането му през септември 2020 г. обаче е обилно отразено от медии с приятелско отношение към главния прокурор и правителството, при това с информация, която към онзи момент може да дойде само от разследващите.


Във всички тези публикации за задържането му се говори в директна връзка с предполагаемо финансиране на протестите, а не като част от организирана престъпна група за лихварство, каквото е предявеното му обвинение. Като потенциален източник за финансирането на протестите при претърсване са иззети бижута на Денков и Ивайла Бакалова, с която той живее.

Доказателствата за участието на Денков в организацията на протестите са обаче предимно показания на анонимни свидетели, които не са възприели лично нищо, а са „чували да се говори, че“. Освен това, така и не става ясно кое в крайна сметка би могло да бъде престъплението „финансиране на протест“. Сходни са доказателствата и за участието на Денков в организираната престъпна група за лихварство.

За задържането на Денков във връзка с организирането на протестите става ясно и от серия от записани разговори с Яне Янев, бившия съветник на премиера Борисов по борба с корупцията. Според Янев, има две разработки на ДАНС, по които са прилагани специални разузнавателни средства, а арестите са координирани лично с премиера Борисов. В новия епизод на разследването се чуват разкази за дубайски връзки и интересни детайли около Борислава Йовчева, основен герой от сюжета с „къщата в Барселона”, чиято точна локация е неизвестна в момента. Според свидетелствата на Ивайла Бакалова, Йовчева се е появила в Дубай и е имала нужда от „помощ за установяване” в началото на миналата година. Представеният епизод „Частично законно“ е втората част на разследването „СПИСЪК ЗА БЪРЗ КОНТРОЛ: Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие”. Можете да видите епизода тук: https://acf.bg/bg/chastichno-zakonno-vtora-chast-ot-spisa/

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар