Вторият опит за председател на Народното събрание започна с почивка

Вторият опит за председател на Народното събрание започна с почивка

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Депутатите от 50-ото Народно събрание се събраха за втори опит да изберат председател, след като вчера изборът се провали. Вторият ден от първото пленарно заседание обаче започна с 30-минутна почивка по искане на ДПС. Вместо гласуване, депутатите започнаха работата си със спор дали да се приемат отново правилата за избор на председател на парламента.

Силви Кирилов от ИТН като най-възрастен присъстващ народен представител и днес ръководи пленарното заседание. Той предложи правилата за избор да се гласуват, като се аргументира с проведени рано тази сутрин правни консултации. Хамид Хамид от ДПС възрази, че това не е нужно, тъй като правилата са гласувани още вчера и поиска 30-минутна почивка за уточняване на казуса. 

На влизане в сградата сред коментарите на представителите на политическите формации в НС нямаше промяна в позициите от вчера. Кирил Петков, съпредседател на ПП-ДБ, обаче коментира новия момент от снощи – а именно заявката на ИТН, че ще очакват третия мандат, за да предложат експертно правителство. Според Петков това е “пълна екзотика”.  

Станислав Балабанов от ПГ на “Има такъв народ” пък посочи, че решението им да не подкрепят ГЕРБ в първия мандат и евентуален втори мандат на ДПС, бил в отговор на социолозите, които са прогнозирали точно обратното. При евентуален трети мандат, връчен на тях, ще разговарят с всички парламентарни групи, добави Балабанов. 

Пред NOVA сутринта депутатът от “Величие” Дарин Георгиев пък каза, че председателят на партията Николай Марков закъснял за първото заседание и клетвата на парламента, тъй като имало среща, на която върху него бил упражнен “много сериозен натиск” да гласува за Рая Назарян за председател на Народното събрание. Това по думите на Георгиев е “заплаха с всякакви инструменти върху “Величие”. 

Какво се случи при първия опит за избор на председател?

За поста вчера бяха издигнати четирима кандидати – Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, Петър Петров от “Възраждане”, Силви Кирилов от ИТН и Юлиана Матеева от “Величие”, но първият тур не излъчи победител.

На балотажа отидоха първите двама, събрали най-много гласове, а именно Назарян и Петров. При повторното гласуване обаче никой от тях не събра повече от половината гласове в залата. След кратка почивка беше решено процедурата да продължи днес.

Изборът на председател е и тест дали ще бъде излъчено правителство. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че от това дали ще бъде избрана Рая Назарян зависи и дали ще продължат преговорите за кабинет. 

В двата тура на гласуване този тест показа, че кандидатурата на ГЕРБ-СДС събира само подкрепата на своята партия и на ДПС, ИТН и “Възраждане” се въздържаха, а останалите гласуваха “против”. Назарян събра общо 114 гласа “за” от ГЕРБ и ДПС, 69 от ПП-ДБ, БСП и “Величие” бяха “против”, а 53-ма от ИТН и “Възраждане” се въздържаха. При първия вот за нея, преди прегласуването, Назарян беше подкрепена и от един социалист, който бързо се поправи.

Вчера след гласуването Борисов отговори с “не” на въпрос готови ли са ГЕРБ да направят крачка назад за Назарян. 

До късно снощи не беше ясна и позицията на ИТН, които неофициално бяха спрягани като възможен партньор на ГЕРБ-СДС и ДПС, които пък по време на преговорите в началото на седмицата откриха сходства в приоритетите, важни и за страната ни. Слави Трифонов обаче заяви, че партията няма да подкрепи правителство с първия и втория мандат, но са готови да вземат третия и да предложат експертно правителство, което да свърши определени и важни за страната неща за определено време. 

 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар