Вторият пенсионен стълб е пълна измама – схема за изсмукване на пари от пенсионерите, за да си раздават по 200 хиляди лева заплати…

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
През 2021 г. така нареченият „втори пенсионен стълб“ започва да плаща първите пенсии. И стана ясно, че сумата от тези пенсии, и държавната пенсия, ще е по-малка, отколкото ако не си се осигурявал за „втора пенсия“.

И в момента властта, и пенсионната олигархия, панически се опитва да „оправи нещата“ и да прикрие пълния банкрут на този модел.
И какво измислиха? Най-голямото им достижение е да гарантират „брутните вноски“, т.е. никой да не получи по-малко, отколкото е внесъл, вкл. като се отчитат таксите.
Гениално…
Само че „капиталовият стълб“ има смисъл единствено ако реализира доходност, която да се капитализира. И от това накрая да дойде сума, която е 3-4 пъти над чисто спестеното. Наистина така става, дори при средна лихва (доходност) от 4-5%.
Но пенсионните дружества са пълни идиоти и некадърници, не разбират нищо от инвестиции, и не могат да осигурят дори тази доходност средно годишно. Съответно – моделът не работи.
И тъй като нямат доходност, „великите мениджъри“ се хранят от… такси. Това им е основният приход. Готови пари от „такса-управление“. Между другото, същия фарс е и в банките. Които вече не печелят от лихви и лихвени разлики, а от такси.
За подобна „услуга“, някой „мениджър“ да получава десетки хиляди левове месечна заплата, си е чист грабеж. Голямата заплата на теория е, „защото си много умен“, докарваш печалба, и от нея идва. Нещо повече – самата заплата се оформя като процент от печалбата. И наистина – ако докараш на фонда 1 милиард лева печалба, взимай 100 милиона, купувай си частен самолет и вила в Монако.
Само че такова нещо няма. Печалба няма. Но високите заплати остават, финансирани от… такси.
С което… сумите по партидите в отделни години дори НАМАЛЯВАТ.
Бутафорията е пълна, но се е образувала пенсионна олигархия от чиновници и собственици на фондове, които ги източват, и си траят. А държавата ги прикрива.
Но да се върнем на принципа на „капиталовия стълб“. Такъв да съществува е безсмислено, ако се гарантира просто спестеното. Само от него няма никакъв начин да се получат достойни пенсии. Да направим проста сметка.
Игнорираме инфлацията. Ако 40 години внасяш 5% от заплатата си, то ще се съберат пари, равни за заплатата ти за 2 години. Например ако си взимал 1000 лв., ще имаш спестени 24000 лв. Ако допуснем, че живееш 20 години след пенсия, то с тази спестена сума, ще си осигуриш едва 100 лв. пенсия! А ако живееш 10 години след пенсия, ще получиш 200 лв. Разбирате, че това е пълен абсурд – подобна спестовна пенсия трудно може да осигури и 20% от дохода преди пенсиониране. А в момента държавната пенсия осигурява около 40%, и това се счита за ниско. Целта е да е 60-70%.
Всичко това е възможно, но само ако капиталовият стълб има доходност. Тя е основният смисъл от съществуването му. Действително, ако имате дори смешни 5% доходност, то за въпросния период ще се съберат над 70 хиляди лева. Виждате разликата. И върху тях, с продължаващо олихвяване, дори при изплащането на пенсията, ще се получат 600 лв. пенсия. 60% от заплатата преди това.
Ето това е моделът. Дори Алберт Айнщайн е установил, че „сложната лихва“ е едно от най-големите достижения на човечеството. Което може да му осигури голямо благосъстояние.
Но това е на теория, а у нас не управлява Айнщайн. Управлява Бойко Борисов…
А надолу по веригата са „малките бойковчета“, които осигуряват същото ниво на интелект на всяко ниво от обществената йерархия.Казано по-грубо – нашите пенсионни фондове са пълни идиоти, те ни лишават именно от тази голяма полза – наречена „доходност“, която всъщност е 70-80% от бъдещата ни пенсия. И ни „гарантират“, и то „с много зор“, единствено спестената първоначално сума.
И тук изключихме инфлацията. Но инфлация съществува. Дори да ползваме официалните числа, които са намалени по политически причини, но дори тях да ползваме, то за 40 години, по 2-3% инфлация, ще се получи намаляване на реалната стойност на парите около 3 пъти. Т.е. дори тия 100 лв. дето ще ви дадат, реално ще са 30. Смешно нали…
Фактически, единственият резултат от съществуването на частните  фондове е, че част от вноските за пенсия отиват в тях, а не в НОИ. С което де факто се ощетяват настоящите пенсионери, защото получават по-малки пенсии. Самият НОИ е на голям дефицит, и държавата го допопълва с пари от данъци. Значи – там има дефицит, но ние отделяме част от приходите за частници, които да си дават огромни заплати и да източват самите фондове…
И за да ви „успокоя“, да повторя, че същото е и в банките. Те вече не печелят от лихви и от доходност, а от такси. Готови лесни пари, с които се поливат „великите банкери и мениджъри, дето ви управляват парите“…
Частните пенсионни фондове и банките са паразитни звена в икономиката, които най-добре да се закрият. Най-добре да има една банка (БНБ) и таксите ще са много по-ниски.

Това е истината за псевдо-капитализма, до който стигнахме. Система на крадци и непроизводителни кърлежи…

Добри Божилов, писател

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар