Втори мандат за Борислав Сарафов като директор на Националното следствие – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Втори мандат за Борислав Сарафов като директор на Националното следствие

стоп кадър/бТВ, архив

Единодушно Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра за втори мандат сегашния директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.В гласуването не участва главният прокурор Иван Гешев, който е в Полша. Той обаче е един от четиримата членове на Прокурорската колегия, номинирали Сарафов за поста.


 Сарафов даде висока оценка за работата на Националното следствие по време на първия си мандат, като уточни, че това е оценка за работата на самите следователи. Такава оценка дадоха и съдебните кадровици след своя вот.

Борислав Сарафов, който освен шеф на Националното следствие, е и заместник-главен прокурор по разследването, изрази надежда, че в започналия дебат за съдебна реформа ще бъде отчетено значението и капацитетът на следователите и ще бъде дадена повече възможност те да разследват, като темата ще стане част от съдебната реформа.

Той коментира и последната информация около случая с простреляния български граничен полицай, като обясни, че аутопсията на тялото му категорично е показала, че той е прострелян с ловно оръжие, което според него прави невалидна версията, с която се спекулираше, че може би стрелбата е дошла от турски гранични полицаи. 

„За съжаление, българската страна имаше очакване да може да бъдат екстрадирани задържаните в България и да бъдат съдени тук. Сега обаче става ясно, че турската държава не позволява екстрадиция на свои граждани“.

Затова българските разследващи ще съдействат с всичко, което съберат по случая тук в България и ще го предадат на турските власти, обясни Сарафов, като изрази надежда, че там задържаните ще получат също толкова високи наказания, каквито биха получили и в България.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар