Второ за месеца извънредно заседание на ЕС за енергийната криза

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Съветът на ЕС ще обсъди в петък, 30 септември, на второ извънредно заседание за септември мерките за овладяване на енергийната криза, съобщи БТА от Брюксел.

Мобилизацията и

Предвижда се министрите да се произнесат по предложенията на Европейската комисия за ограничаване на потреблението на ток, както и за насочване на свърхпечалбите на производителите на енергия към обезщетяване на най-засегнатите домакинства и производства, според дневния ред на предстоящото заседание.Енергийните цени в ЕС растат от 2021 г., но обстановката бе допълнително усложнена от войната, която Русия предприе срещу Украйна, се отбелязва в съобщение на Съвета.


ЕК предложи по-рано този месец държавите от ЕС да ограничат потреблението на ток с 10 на сто, както и с 5 процента в най-натоварените часове.

Предвижда се министрите да обсъдят също предложения за овладяване на високите цени на газа, като председателстващата Съвета на ЕС Чехия е подготвила преглед на възможностите за въвеждане на таван на стойностите за търговия с това гориво.

Очаква се мерките, предложени от ЕК по отношение на потреблението на ток и обезщетенията, да бъдат одобрени в следващите дни.

Предвижда се решенията да бъдат приети преди заседанието на държавните и правителствените ръководители от ЕС, насрочено за 7 октомври в Прага.

Съветът на ЕС ще обсъди също така и пробивите в газопровода „Северен поток“ и ще се запознае с информация от Дания, Германия и Швеция. 

Европейските компании засилват сигурността около съоръженията и цените на енергията отново се покачват.  Предполагаемият саботаж на два газопровода в Балтийско море, доставящи природен газ от Русия, показа уязвимостта на европейската енергийна инфраструктура и накара ЕС да предупреди за възможен отговор, отбеляза Асошиейтед прес.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар