Вучич: Несъгласието на Сърбия винаги да бъде част от глутницата предизвиква главоболие

Вучич заговори за военен конфликт на Балканите

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Опасността от военен конфликт на Балканите е сериозна. За това предупреди сръбският президент Александър Вучич.

 

Той обясни, че причината е в едностранните действия на Прищина.

 

Скупщината провежда специална сесия, посветена на ситуацията в Косово и преговорите между Белград и Прищина, на фона на засиления натиск от страна на Запада, исканията за отстъпки от Белград и стремежа за признаване на Косово.

Присъстват представители на косовските сърби, на дипломатическия корпус и на Службата на сръбското правителство за Косово и Метохия. В речта си Вучич отбеляза засиленото присъствие на косовски албански части на Министерството на вътрешните работи и разполагането на служители и оборудване в северната част на провинцията, предаде Евроком.

„Намираме се в момент, в който Сърбия, поради предприетите от Прищина стъпки, е изправена пред сериозни предизвикателства в областта на сигурността… Искам да кажа, че в Северно Косово и Метохия се наблюдава засилено присъствие на специалните сили на полицията на Прищина и укрепване на техните постове. Няма криза, създадена от сръбска страна.“, допълни Вучич пред депутатите, като отбеляза, че думите му могат да бъдат потвърдени от представители на косовските сърби, а Белград остава ангажиран с диалога.

На 9 септември, по време на среща с Белград и Прищина на специалния представител на ЕС за диалога Мирослав Лайчак, френските и германските съветници по външна политика Еманюел Бон и Йенс Плетнер, Вучич заяви в социалните мрежи, че няма да има признаване на Косово, а е необходим компромис. По думите му представителите на западните държави са го призовали да „реши проблема с Косово“ по-скоро, което би им дало допълнителни аргументи в конфронтацията с Русия.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар