Вучич посрещна Радев като брат

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ние ви смятаме за братя. Това каза сръбският президент Александър Вучич на българския си колега Румен Радев, който днес е на посещение в Цариброд. Двамата додоха обща пресконференция. На нея президентът Радев дори не използваше слушалки за превод, заявявайки, че разбира какво казва сръбският президент, защото езиците са доста сходни, съобщава регионалният портал Juzne vesti.

 

С президента Вучич от години имаме добро взаимодействие, приятелство, откритост, откровеност при обсъждането на всички въпроси, и ясна визия как да задълбочаваме нашето сътрудничество и как заедно да чертаем нашия общ европейски път. Това каза президентът Румен Радев на съвместна пресконференция със сръбския си колега Александър Вучич в Цариброд, където българският държавен глава е на посещение днес, предаде БТА.

Продължаваме да задълбочаваме сътрудничеството във важни области, и особено в свързаността, каза Радев, който говори пред медиите с Вучич, след като двамата участваха в среща с представители на българското национално малцинство в Сърбия.

Днешната среща беше важна и тя показа, че когато за двамата президенти политиката по подкрепа на нашето национално малцинство не е инцидент, а е устойчива политика, тогава има и резултати. Преди три години на срещата с националното ни малцинство президентът Вучич се ангажира лично с решаването на някои неотложни проблеми. Рязко се увеличи финансирането на медиите на български език, постигнаха се други важни резултати, за да може да стане факт истината, че развитието на нашите отношения трябва да работи в тази посока, че да допринася за всестранното социално-икономическо и духовно, културно, образователно развитие на нашето малцинство, посочи Радев.

По думите му днес е направена важна стъпка напред, постигнати са много договорености в различни области – от инфраструктура и инвестиции до образование, имена, оказване на помощ – и българската страна се ангажира в по-бърз превод на учебниците, които остава да бъдат доставени за децата тук.

Показваме с тези срещи, с тази откритост, че можем да решаваме проблемите. И не само да ги решаваме, а да даваме перспектива, така че нашите сънародници тук да се гордеят, да се чувстват свободни, че са българи, да пазят своето национално самосъзнание, идентичност, корени, език и духовност, но и никога да не забравят, че условието за това е да бъдат лоялни граждани на страната, в която живеят, да бъдат лоялни към нейните закони, посочи президентът Румен Радев.

В отговор на въпрос за женските фамилни имена и за стандарта на живот в региона, президентът Радев каза, че въпросът за имената е обсъждан и става въпрос за административно решение. Радев каза, че очаква да види по-голяма настойчивост, активност и единство в Националния съвет на българското национално малцинство.

Президентът коментира, че се чувства сред добри домакини. Днес е било решено скоро да пристигне делегация от българското Министерство на икономиката, която да се срещне с Общинския съвет и местния бизнес, за да се уговорят условия за бъдещо развитие и български инвестиции в региона. Радев е настоял да се направи всичко възможно на административно ниво българският бизнес, който идва тук, да се чувства защитен.

Ще се радвам, ако се направи повече, ако сръбската държава прави и влага повече в този регион, но нека не забравяме, че нещата, които чух днес като въпроси и изисквания, чувам и от всяка българска община, коментира президентът.

От своя страна президентът Вучич каза, че проблемът за окончанията на имената на -ова и -ева за българските жени е бил решен още през декември 2018 година. Достатъчно е само за 10-15 минути да отиде до общината и да промени името си в съответния регистър. Всичко е позволено, още с подзаконов акт сме регламентирали това, заяви Вучич. Това не е най-бедният край, има много бедни райони в Сърбия, но ние знаем и други в ЕС, които не са по-богати от нас, добави сръбският президент, като каза, че ще се инвестира в региона.

Опитваме се и даваме всичко от себе си, добре би ни дошла и българската помощ, ако я има. Готови сме по всякакъв начин да помогнем и на Димитровград, и на Босилеград, да оставим хората да си избират имената, да решават как да организират живота си, посочи Вучич. Ако някой се опитва да създава някакво напрежение към Сърбия, вие ще получите само приятелски отговор, защото ние ви смятаме за братя, заяви президентът Александър Вучич, който благодари за добрите отношения на президента Радев, които, по думите му, ще продължат да се развиват.

Днес ми е трудно да намеря друго определение, но то е едно – приятелство, добросъседство и решителни действия в името на доброто на нашите два народа, посочи Румен Радев. Той отбеляза и откриването днес на паметника на светите братя Кирил и Методий, направили така, че „днес ние не само да споделяме общо духовно пространство, но и да пишем на една и съща азбука“.

Днес тази среща потвърждава, че ние неотклонно вървим към задълбочаване на нашето сътрудничество, заяви Радев. Продължаваме да задълбочаваме сътрудничеството във важни области, и особено в свързаността, посочи президентът, който даде пример с работата по транспортната инфраструктура и за изграждане на газовия интерконектор между двете държави.

Радев акцентира върху важността на общуването между хората от двете страни. Радваме се, че имаме близо 500 000 сръбски туристи на година, а българите, които посещават Сърбия, са още повече, каза Румен Радев. Двамата президенти са обсъдили по-добра свързаност чрез разширяване на капацитета на съществуващите и изграждане на нови КПП, така че хората да могат да общуват много по-свободно, да има инвестиции и икономическо сътрудничество.

След пресконференцията Румен Радев и Александър Вучич участваха в церемонията по откриването на паметник на светите братя Кирил и Методий в двора на училището в Цариброд, което носи името на славянските първоучители.

Монументът е създаден от проф. Валентин Старчев и сина му Камен. Фигурата е излята в леярната на Марин Марков. Гранитната основа е дело на „Бедрок- Ин“.

Паметникът на светите братя Кирил и Методий е построен със спомоществователството на фондация „Трейс за хората“ и дарители от България, които благодарят на всички за съпричастността.

Началото на реализирането на идеята е поставено от Инициативен комитет, председател на който застава посланикът ни в Сърбия Радко Влайков.

Дарителската кампания за построяването на монумента бе подета на Благовещение от председателя на НС на „Трейс груп Холд“, проф. д.ик.н. инж. Николай Михайлов.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар