Въведоха нови мерки за намаляване на шума от самолетите – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От 26 април са въведени допълнителни мерки за ограничаване на шума от самолетите в кварталите в близост до Летище София, съобщават от “Ръководство на въздушното движение” (РВД), предаде БТА.

Основният приоритет е безопасно провеждане на полетите в интерес както на пътниците, така и на жителите на София и околните населени места, се казва още в съобщението. 

Въвежда се процедура за намаляване на авиационния шум при отлитане в източно направление, която предвижда след излитане, самолетите, които се отправят към западно-европейските летища, да набират абсолютна височина от 4500 фута/1370 метра, след което да изпълняват завой на ляво. Мярката ще позволи да не се прелита над с. Долни Богров, а ако някои от тях минават, ще бъдат на височина от 1000 метра над сградите, вместо на 400 метра, както беше досега.

Ще бъде намален и авиационният шум при спиране на самолетите, след кацане на пистата на Летище София. Процедурата отчита увеличената дължина на пистата и предвижда след кацане самолетите да не спират чрез използване на максималната обратна тяга на двигателите. Това ще позволи намаляване на шума над кварталите, разположени непосредствено до летището – “Хр. Ботев”, “Сухата река”, “В. Левски”.

В случаите на задължително излитане в посока към София за времето 23.00 – 06.00 часа, то ще се изпълнява от началото на пистата. Предвижда се използване на цялата увеличена дължина на пистата на Летище София и ще позволява прелитането над града да се извършва на по-голяма височина.

Процедура за забрана за отклонение от установените траектории на полета, с цел съкращаване на дължината на маршрута, при абсолютна височина по-малка от 5000 фута/1500 метра ще ограничи практиката веднага след излитане самолетите да се отправят по най-късия път към летището за кацане. Мярката ще намали самолетния шум над София и с. Долни Богров.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар