Въвежда се акциз върху нагреваеми изделия, със съдържание, различно от тютюн

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Въвежда се акциз върху нагреваеми изделия със съдържание, различно от тютюн, на базата на растения, билки или плодове, независимо дали са обработени с никотин, реши парламентът. Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове.

Според приетите текстове “нагреваемо изделие със съдържание, различно от тютюн” е вид бездимно изделие на базата на растения, билки, плодове или друга/и субстанция/и или комбинация от тях, независимо дали са обработени с (или съдържат) никотин, и което не съдържа тютюн, при чиято употреба не протича процес на горене, а употребата се извършва чрез нагряването му, в резултат на което се отделя аерозол, и което не е предназначено за медицински цели.

След 30 юни 2024 г. нагреваемите изделия със съдържание, различно от тютюн, следва да са с поставен бандерол върху потребителската опаковка.

Освобождава се от облагане с акциз бира, произведена от физически лица за лично потребление или употреба в рамките на семейството или домакинството, при условие че не се извършва продажба, реши още парламентът.

По време на дискусията по проекта в Комисията по бюджет и финанси на 23 ноември се разбра, че Министерството на финансите е дало отрицателно становище по внесения законопроект за частните пивовари. Людмила Петкова от МФ обясни, че досега е поставян въпросът единствено за ракията и виното, но не и за бирата. По отношение на ракията се прилага намалена ставка 50 процента, добави Петкова и отбеляза, че досега бирата е третирана като храна, която трябва да отговаря на всички изисквания, на които отговоря производството на храните. Именно заради липсата на контролни механизми, министерството е дало отрицателно становище, поясни тогава Петкова, цитирана от БТА.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар