Въглеродният диоксид кара дърветата да растат по-бързо

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

На фона на сериозните опасения относно въздействието на въглеродния диоксид върху климата, учените откриха нещо интригуващо – дърветата растат по-бързо и стават по-големи, когато нивата на СО2 се повишават.

В прессъобщение екологични изследователи от Държавния университет на Охайо твърдят, че скоростта и размерът, с който растат горите, може би вече противодействат на най-лошите последици от изменението на климата.Горите извличат въглерод от атмосферата със скорост от около 13 процента от нашите брутни емисии„, каза Брент Сонген, съавтор на изследването на училището, публикувано наскоро в Nature Communications и професор по икономика на околната среда и ресурсите в OSU. „Въпреки че изхвърляме милиарди тонове въглероден диоксид в атмосферата, ние всъщност отнемаме голяма част от него, просто като оставим нашите гори да растат.


Само в САЩ, според Сонген, дърветата улавят между 700 и 800 милиона тона атмосферен въглерод годишно, което намалява емисиите на въглероден диоксид в страната с около 10 процента.

Изследователят отбелязва, че обикновеният човек вероятно няма да може да влезе в гората и да каже, че дърветата са по-големи, но допълнителният обем, добавен към дърветата през последните няколко десетилетия, е съществен.

Този процес не се случва само при по-млади дървета – дори гигантските, древни секвои на Калифорния са добавяли биомаса от повишени нива на CO2, се казва в изявлението.

Крайният резултат е, че дърветата и горите могат да абсорбират повече СО2, смята ученият.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар