Възможна мисия ли е да приемем работа с роботи в едно помещение

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

WorkTalent.com е новата платформа на Dir.bg за търсене и предлагане на работа и стаж.

В желанието ни да се опитаме да подобрим комуникационната среда между работодател и кандидат, ви попитахме в поредната ни анкета за предизвикателствата на работното ни място:

Представяте ли си скоро да работим в едно помещение с колеги роботи?

40% от отговорилите в анкетата посрещат със смесени чувства подобна възможност

Други 39% са супер стресирани от евентуално подобно развитие

13% от участвалите в анкетата виждат много позитиви

7% твърдят, че очакват това да стане факт с огромно нетърпение

За да коментираме темата и резултатите от анкетата, от WorkTalent.com се обърнахме за експертно мнение към Марин Георгиев, основател на b2b комуникационната платформа subscribe.bg

Г-н Георгиев, нека първо споделим на нашата аудитория, има ли вече служители роботи някъде по света?

– Да, скоро видях такива. Беше на някакво “експо”. Разнасяха листовки. Също вероятно много от нас имат такива служители вкъщи – прахосмукачки или други помощници. Казвам го с ирония, защото след появата и шума около ChatGPT, темата е много злободневна, но не е много ясно какво точно се има предвид под робот.

40% от отговорилите в анкетата посрещат със смесени чувства подобна възможност. Т.е. все пак допускат, че може и да приемат това да се случи. Трябва ли според Вас да се плашим от подобна развръзка?

– От подобна – не. От възможността развитието на изкуствен интелект или технология, била тя математическа, биологична или др., да излезе извън контрол – да. Опасността не е, че ще си изгубим работните места, а че ако технологията придобие определени възможности тя може да заобиколи нашите средства за контрол, особено ако те са неглижирани първоначално. Често мерки се вземат след появата на проблем. Е, в случая с “роботите”, post factum мерки може да са необратимо закъснели. Сещам се за шега от мой приятел адвокат, която казва, че адвокатът и презервативът трябва да се ползват преди акта. В този ред на мисли, аз съм привърженик на навременната регулация и същевременно твърдо ЗА развитието на технологиите.

Други 39% са супер стресирани от евентуално подобно развитие. От какво според Вас се стресират хората на този етап – че ще им вземат работното място или че ще чувстват известен дискомфорт да работят в една стая с робот?

– Вероятно от неизвестността. Много служители, особено в държавни институции, все още чувстват дискомфорт от отнетата им възможност да оперират с мокър печат.

13% от участвалите в анкетата виждат много позитиви. Нека изброим няколко позитива, с които да се опитаме да повлияем на останалите?

– Ако тръгнем от откритието на огъня и колелото, минем през индустриалната революция и стигнем до свързаността, която Интернет донесе, на всяка значима стъпка от този процес човечеството е увеличавало в пъти благата, с които разполага. Днес имаме неща, които приемаме за даденост, които са били немислими не за средновековния човек, а дори за нашите баби и дядовци. Аз лично нямам търпение да разбера какво биха могли да ни донесат роботите. Надявам се да съм на възраст, на която да мога да му се радвам активно.

7% твърдят, че очакват това да стане факт с огромно нетърпение. Какъв тип смятате, че са тези хора? Откъде идва този техен оптимизъм и любопитство?

– Early adopters. До тук статистиката от вашата анкета покрива напълно равномерното разпределение от така наречения “law of diffusion of innovation” (закон за разпространение на иновациите), което изглежда по следния начин:

  • Иноватори – 2,5%
  • Бързо адаптиращи се – 13,5%
  • По-лесно приемащи нова идея впоследствие – 34%
  • По-трудно приемащи нова идея – 34%
  • Изоставащи в приемането и осмислянето на нови тенденции – 16%

Но няма конкретна причина за тези резултати. Така функционират хората и обществото. И е така с всяка иновация.

– През годините, когато стане дума за роботи, винаги сме се въртели около факта, че те нямат чувства, нищо не ги боли, нямат притеснения, не се вълнуват. Така ли е наистина?

– Засега.

– Нека завършим днешното ни интервю с темата за изкуствения интелект. Да се спрем на Вашата визия за ползите от неговото развитие?

– Преди изкуствения интелект, компютрите и машините успяха да ни заменят в изчисления, повдигане на тежки предмети и прецизни движения. Всички очаквахме, че следващата задача, която машините ще решат ще бъдат комплексни логически проблеми. Е, новите LLM (езикови модели) се оказаха най-добри в творческите задачи. Като инженерен тип човек за мен това е добре дошло. Очаквам с нетърпение да видя дали подобно творчество може да повлияе на създаването или чувствителното ускоряване на иновации и продукти.

Публикацията е предоставена от WorkTalent.com

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар