“Възраждане” пред ГЕРБ: Няма да подкрепим кабинет с мандат нито на ГЕРБ, нито на друга партия

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Възраждане” няма да подкрепи кабинет с мандат нито на ГЕРБ, нито на която и да е друга политическа партия. Това каза депутатът Цончо Ганев по време на разговор в НС с представителите на ГЕРБ-СДС.

В началото на срещата с “Възраждане” председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова коментира, че сега отговорността пред всички е много сериозна, защото, ако не постигнат базов консенсус по някои приоритети за България, единственият начин да продължи да действа 49-ият парламент е евентуално реализация на третия мандат, а най-вероятно изглежда провеждането на шести предсрочни парламентарни избори.Тя отбеляза, че водят разговори с всички в търсене на съгласие за споделяне на обща отговорност, която ще се реализира чрез управленска програма за правителство с определен срок или за четири години. Предлагаме и друго, предлагаме заедно да споделим тази отговорност, като всяка от парламентарните групи излъчи свои представители в кабинет, който взаимно да контролираме, посочи тя. По думите ѝ този кабинет може да бъде с политически лица, може да бъде експертен.


Има теми, по които с всяка една от парламентарните групи можем да си партнираме, отбеляза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС. Сред тях тя посочи бюджет, правосъдна реформа, Шенген. За нас темата еврозона е изключително важна, знаем, че сте събрали подписи за референдум, но можем да обсъждаме и редица други секторни политики, обърна се тя към “Възраждане” и припомни, че заедно са инициирали промяна в Плана за възстановяване и устойчивост.


Снимка: БТА

Заместник-председателят на Народното събрание от “Възраждане” Цончо Ганев отбеляза, че в парламента трябва да има разговори, най-малкото защото трябва да уважават избирателите на всички политически сили. Ние няма да подкрепим за пореден път правителство, излъчено от ГЕРБ или от другите политически сили, заяви представителят на “Възраждане”. По думите му това не е самоцелно и напук на всичко и на всички. През цялото време ние говорим единствено и само за политики, заяви той, цитиран от БТА.

Ганев отбеляза, че и в предишните парламенти са канени да се включат в коалиционно управление и през цялото това време са поставяли конкретни политики, които искат да се реализират. В нито един момент не сме искали каквито и да било постове, както в изпълнителната власт, така и в друга държавна институция, посочи той. По думите му приоритетите на ГЕРБ-СДС се различават диаметрално с визията на “Възраждане” за развитие на България.


Снимка: БТА

В тази връзка не можем да подкрепим какъвто и да било формат на друго правителство в този парламент по няколко секторни политики, зад които никоя от другите политически сили не застава, заяви Цончо Ганев. Сред важните за “Възраждане” теми той посочи свикване на референдум преди влизане в еврозоната, България да си върне златните резерви, които се намират в Англия, и предоговаряне на членството в ЕС.


Снимка: БТА

Вчера от първата политическа сила в 49-ото Народно събрание имаха срещи последователно с ДПС, “БСП за България” и “Има такъв народ”, след като в продължение на седмици разговаряха основно с “Продължаваме промяната-Демократична България”.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар