Възстановяването на щетите от наводненията ще отнеме година

Възстановяването на щетите от наводненията ще отнеме година

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов прогнозира, че унищожената от наводненията инфраструктура ще бъде възстановена чак догодина. В предаването на БНТ „Денят започва“ той каза, че само за разчистването на щетите ще бъдат нужни 1-2 месеца.

6 са най-засегнатите населени места от наводненията. 5 са в община Карлово и Трилистник. „До всяко село има достъп, питейна вода още няма, токът вече е възстановен навсякъде“, съобщи гл. комисар Николов. Той каза още, че областният управител на Пловдив от вчера е обявил бедствено положение за Пловдив-област, за да може държавата да се включи по-активно и да подпомогне усилията на кмета.


„Кметът на Карлово направи чудеса. Чудо е, че няма жертви. Такова страхотно бедствие не е имало скоро в България. Но има много щети“, каза Николай Николов.

По думите му точно такова бедствие не може да бъде предотвратено. Но, усещайки промените на климата, трябва да се приспособяваме. Трябва да има предварително планиране на урбанизираните територии, да има стабилност на сградите. Хубавото е, че строителството у нас, не е толкова лошо, колкото се твърдеше. При един такъв потоп е можело всички къщи да бъдат заличени. Трябва да се работи активно със застрахователите, допълни още главен комисар Николов.

За съжаление хората не са застраховани. Причините е, защото в села, в близост до реки, застрахователната премия е много голяма и хората нямат такива средства, каза още той.

Заяви, че националното следствие ще даде отговор за причините и дали има виновни хора, които трябва да понесат своята отговорност. Такова бедствие не се случва всяка година. Нашите диги са изчислявани на стогодишна вълна, а тук говорим за 200-500 – годишна вълна, допълни гл. комисар Николов.

136 в момента са доброволците, които помагат на хората. Те са от София, Казанлък, Смолян и т.н. Желаещите да помагат са много, каза той, но някой трябва да ги ръководи, за да казва какво да правят.

В момента 29 багери, булдозери и самосвали са на място и помагат в разчистването. Днес ще се включат и „Автомагистрали“ с нова, съвременна техника.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар