Възстановяват “зелените коридори”, но само ако няма желаещи от приоритетните групи

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От днес се възстановяват т.нар. “зелени коридори”, с цел поставяне на ваксина и на лица, които не попадат в целевите групи на фази I – IV, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов изпрати указания до Българския лекарски съюз, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. д-р Любомир Киров и директорите на регионалните здравни инспекции за усвояване на всички дози от многодозовите флакони на наличните в страната ваксини. Така, когато във ваксинационните пунктове няма достатъчно желаещи от приоритетните фази I-IV от Националния план за ваксинация срещу COVID-19, ще се имунизират и лица, непопадащи в целевите групи, уточняват от ведомството.

Оттам припомниха, че с решение на Министерски съвет се направи изменение на Националния ваксинационен план, като се допусна, по изключение и при налични достатъчно количества ваксини срещу COVID-19, в събота и неделя, както и в следобедните часове на работните дни, да се имунизират и лица, които не попадат в целевите групи на фаза I – V. Заради забавяне на доставките на заявените дози ваксина от компанията “Астра Зенека” от 25 до 28 февруари ваксинацията на лица извън приоритетните групи от фаза I-IV беше временно преустановена.

Днес обаче у нас бяха доставени 52 800 дози от оксфордската ваксина, което позволява възстановяване в цялост на ваксинационния процес. Регионалните здравни инспекции вече са получили разпределените им дози, увериха от МЗ.

“Интересът е изключително голям и има много чакащи за имунизация. В същото време, ваксинационният план в различните области върви с различни темпове”, съобщи на премиера здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Там, където има чакащи, ги пуснете – ако има пред “Пирогов”, ВМА, големите болници“, нареди Бойко Борисов.

Веднага след пристигането на новите дози от “Астра Зенека” пред столичната РЗИ се изви опашка от общопрактикуващи лекари, които да вземат ваксините и да могат още от утре да стартират имунизация на желаещите.

Другата седмица се очаква и доставка на над 20 000 дози от ваксината на “Пфайзер/Бионтех”.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар