Вълна от транспортни стачки заля Германия

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Стачките на служителите на германската авиокомпания “Луфтханза” (Lufthansa) продължават да предизвикват отмяната на стотици полети и в сряда на фона на вълната от трудови спорове, обхванали германския транспортен сектор, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Кабинният екипаж на “Луфтханза” стачкува вече втори ден, като този път действията засягат летище Мюнхен, както и подразделението “Луфтханза ситилайн” (Lufthansa Cityline), чието седалище е в Мюнхен. Стачката започна в 04:00 часа местно време (05:00 ч. бълг. време), като се очаква да продължи до 23:00 часа.

От друга страна наземният персонал на “Луфтханза” призова към нова стачка на пет германски летища в четвъртък, 14 март. Профсъюзът “Ферди” (Verdi) обяви, че наземният персонал ще напусне работа на летищата в Хамбург, Щутгарт, Карлсруе/Баден Баден, Кьолн и Берлин.

От “Луфтханза” изчисляват, че около 400 полета ще бъдат отменени в сряда поради трудовия спор, воден с профсъюза на кабинния екипаж УФО (UFO), като 50 000 пътници ще бъдат засегнати.

Стачката в Мюнхен идва само ден, след като стюардите и стюардесите в основния център на “Луфтханза” във Франкфурт организираха еднодневна стачка, която отмени 600 полета и засегна около 70 000 пътници.

“Стачките могат да бъдат удължени”, предупреди преговарящият от страна на профсъюза “Ферди” Волфганг Пипер.

Миналата седмица стотици полети на “Луфтханза” бяха отменени заради стачки на наземния персонал, организирани също от “Ферди”.

Исканията на стачкуващите

Синдикатът настоява за увеличение с 12,5 на сто на заплатите за 12-месечен срок, което да обхване около 25 000 служители. “Луфтханза” обаче предлагала увеличение с 10 на сто за 28-месечен период.

Профсъюзът УФО иска 15 на сто повишение на заплатите за около 18 000 служители на “Луфтханза”, които представлява, и почти 1000 служители на дъщерното дружество “Луфтханза ситилайн” за период от 18 месеца.

Стачката в Дойче бан

Отделна стачка в германската жп компания “Дойче бан” (Deutsche Bahn) приключи рано сутринта в сряда. Превозвачът беше принуден да отмени около 80 на сто от влаковете си на дълги разстояния по време на протеста, обявен от синдиката на машинистите Ге Де Ел (GDL).

Товарните влакове, регионалните пътнически услуги и крайградскате линии на “Дойче бан” също бяха засегнати.

Стачката беше шестата, свикана от синдиката Ге де Ел през последните месеци, на фона на ожесточени преговори за колективно договаряне относно искането на синдиката за по-кратка, 35-часова работна седмица.

Във вторник апелативен съд в Германия отхвърли опита на железопътния оператор временно да спре стачните действия.

По-рано долна съдебна инстанция във Франкфурт отхвърли иска на компанията за спиране на стачката. 

Тактиката, използвана от синдиката Ге Де Ел, да обявява предварително провеждането на стачки в срок, по-малък от 24 часа преди пристъпването към действия, е допустима, обяви съдия Майкъл Хорхер. Той предложи да се прибегне към официален арбитраж по въпроса. 

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар