Вълнения в небето | Бизнес.dir.bg

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Фондът за капиталови инвестиции подкрепи развитието на още една перспективна българска компания. Този път дъщерното дружество на ББР ще насърчи полета на един бизнес в буквалния смисъл. Фондът инвестира в набиращия популярност производител на екипировка за парапланеризъм “Fly The Earth”.

Зад този адреналинен бизнес стои най-известният български парапланерист Веселин Овчаров.

Горко на онзи, който се страхува да поема рискове. Той може би никога няма да изпита разочарования, нито ще страда като тези, които следват мечтите си”

Това прозрение на Паулу Коелю е нещо като девиз на парапланеристите.

Неслучайно с течение на времето общността на хората-птици става все по-голяма. Парапланеризмът всъщност е най-простият и достъпен начин на летене. Далеч от мита за Икар, днес са нужни само крило, сбруя (седалка), термоизолираща екипировка и …цитираната мотивация, за да се откъснеш от проблемите на делника.

През 1987 г. във Вербие, Швейцария, се провежда първото световно първенство по парапланеризъм. Оттогава оборудването за този спорт търпи постоянна еволюция, а почитателите му се увеличават ежегодно.

В България има много места, където може да се почувства тази свобода, но най-любим на въздушните ентусиасти е Сопот. Там се провеждат и повечето състезания по парапланеризъм у нас.

4-5 бързи крачки при излитане. Това е най-общо началото, в комбинация с чист склон и подходящ вятър.

Летят от 5-годишни деца до хора на преклонна възраст, а за полет в тандем няма никакви ограничения, скачат и хора с увреждания, разкриват инструкторите. Те стоят плътно до всеки начинаещ парапланерист и му помагат да стъпи на земята така, сякаш слиза от бордюра на улицата.

А за по-добрата безопасност, функционалност и наслада на реещите се в небето постоянно се измислят технологични иновации. И тук България има своя световен принос –

“Fly The Earth”

Българската компания е създадена преди 5 години от най-добрия ни парапланерист Веселин Овчаров и софтуерния специалист и предприемач Христо Пеев. Тя е специализирана в производството на иновативна екипировка, а популярността на Весо, както го знае целият адреналинен свят, спомага продуктите да се утвърждават сред най-титулуваните спортисти. Те ги тестват, за да гарантират, че всеки малък детайл е изпипан и безопасен. Сред партньорите на бранда е и най-голямата легенда в парапланеризма, испанецът Раул Родригес.

Най-известният продукт на “Fly the Earth” е модерна седалка за практикуване на Acro (акробатичен) и Freestyle парапланеризъм, която осигурява безопасност и невероятно изживяване при летене. За да е в унисон с нуждите на екстремните спортисти и изискванията за безопасност, екипът се фокусира върху високотехнологични разработки, като 3-Ring система от ново поколение, подобрено разгръщане на спасителния парашут и специални дрехи с широко приложение в редица спортове. Разработва се първата в света седалка с автоматични системи за предпазване – автоматично отварящи се въздушна възглавница и антиротационна система. Тази иновация на бъдещето е шанс за спасяване на животи в един от най-екстремните спортове.

На фона на тези световни постижения, ни изненадва откровението на Весо Овчаров, че дълги години е имал страх от високото.

“Сякаш този инстинкт беше на крачка да ме отклони от нещо изключително, за което не бях и подозирал”, споделя той.

Защото днес е звезда в парапланеризма и прекарва по-голямата част от времето си в небето – първият български екстремен RED BULL атлет, притежател на световния рекорд за Infinity Tumbling (най-голям брой последователни въздушни превъртания- цели 613!), автор на десетки национални рекорди, вдъхновител.


Снимка: Марин Кафеджийски

Да прегърнеш страха си

Първият полет, който дръзва да си подари за рожден ден, променя живота на Весо из основи.

Страхът от летене стана мой приятел – разкрива той. – При всеки полет има страх, който се надмогва и използва градивно”.

Следва плътен календар от състезания и безброй въздушни фигури над неописуеми дестинации като Каракорум (Пакистан), където са разположени по-голямата част от 7 и 8-хилядните върхове на света.

Представете си изкачване по маршрут от стотици километри. В този терен би отнело години, а с крилото можеш да му се насладиш за един ден“, споделя вълнението си Весо.

По време на своите пътешествия той е имал десетки незабравими преживявания. В Бразилия се налага да оцелява в джунглата след аварийно кацане. Там среща отровни змии и го ужилват повече от 30 оси, но нищо не може да сломи приключенския дух.

Миналата година Овчаров скочи от най-високия водопад в света – Анхел (1054 м, Венецуела), а в началото на 2024 г. се прочу и като първият човек, полетял от нашата кула “Снежанка” със спийд крило и ски.

Казва, че

когато екстремното е добре преценено, то се превръща в забавление.


Снимка: Ивайло Дончев

И докато опитът му помага за добрата преценка във въздуха, на земята развитието на модерния и иновативен бранд “Fly the Earth” се подкрепя от Фонда за капиталови инвестиции от Групата на Българската банка за развитие.

Фондът инвестира средства за по-бързия растеж на “Fly the Earth” и ще помогне на Весо Овчаров и екипа му да разгърнат дейността си на европейския и световен пазар на екипировка за парапланеризъм. Инвестираният капитал ще ускори технологичното развитие на фирмата и разширяването на персонала й. Фондът на ББР предлага дялов капитал за растеж на малките и средните предприятия в страната и вече има впечатляващо портфолио от успешни компании.

А инвестицията във “Fly the Earth” е поглед към нови хоризонти. За да може все повече хора да се насладят на свободата на полета и да осъзнаят, че мечтите няма граници.

Съдържание на:
ББР

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар