Външно с уточнения как се формират СИК зад граница

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От МВнР направиха няколко уточнения по повод различни медийни публикации относно формирането на съставите на секционните избирателни комисии.

Съгласно Изборния кодекс Централната избирателна комисия назначава секционните избирателни комисии извън страната и утвърждава списъци на резервните членове, регистрира до изборния ден застъпниците извън страната на кандидатските листи и им издава удостоверения, се припомня в съобщението от външното ни министерство.

МВнР предлага по един представител на държавата за член в секционните комисии, а, само когато не се запълнят всички квоти, след консултации на ЦИК с политическите партии, прави предложения за допълване на съставите на СИК с представители на българските общности в чужбина.

Посланиците и останалите служители на МВнР в представителствата ни в чужбина са деполитизирани и не могат да правят коментари по решенията на ЦИК. Тяхната роля в изборния процес е ясно регламентирана и е организационно-техническа, посочват от МВнР.

От външното министерство информират също, че са изпратени указания на ръководителите на дипломатически и консулски представителства да не заемат страна в изборния процес или да изразяват позиции извън техните правомощия по Изборния кодекс.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар