Въпреки оскъдния бюджет за култура: Как се възлага обществена поръчка с цени, завишени до 10 пъти

Въпреки оскъдния бюджет за култура: Как се възлага обществена поръчка с цени, завишени до 10 пъти

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Културата в България не се радва на голяма финансова подкрепа от държавата. Ето защо доброто управление на оскъдния бюджет е от първостепенно значение. Освен, изглежда, за мегаструктурата на Националната галерия (НГ) и нейната директорка Ярослава Бубнова. Тя няма проблем да възлага обществена поръчка, в която всяко едно от общо 156 пера е завишено между 2 и 10 пъти над пазарните цени, водейки до загуби за стотици хиляди левове”, показва разследване на Калоян Константинов в Klinklin.bg, което завършва така:

“Изнесените данни повдигат редица въпроси и съмнения относно целесъобразността на похарчените стотици хиляди и милиони левове от данъците на българите. Това обаче не са единствените проблеми на НГ откакто през 2019 г. Ярослава Бубнова беше назначена на поста след поредица от скандали и проблеми (голяма част от които унаследени от Слава Иванова, която заемаше поста от 2015 до 2019 г.).

Една от най-големите културни институции в страната се руши отвътре и затъва, а обвиненията в авторитарно и некомпетентно управление се чуват от редица бивши и настоящи служители. Видими са и по данните, които Министерството на културата предостави.”

Калоян Константинов получи голямата награда в категория “Култура и изкуство” в Web Report, за разследването “Цени, умножени по 10: Как се ремонтира Националната галерия” в Klinklin.bg. В него той разкрива как директорката Ярослава Бубнова възлага обществена поръчка, в която всяко едно от общо 156 пера е завишено между 2 и 10 пъти, на фона на острата нужда от добро управление на оскъдния бюджет за култура през 2023 г.

Отличията в седмото издание на конкурса за чиста журналистика на най-големия български интернет портал Dir.bg, бяха раздадени на церемония в зала Event Space 2020 в София.

Калоян Константинов е един от 13-те журналисти призьори. Сред над 200 участници, кандидатствали с над 700 материала, победителите бяха избрани от жури, съставено от 16 от водещите професионалисти от конкурентни български медии.

Освен “Култура и изкуство”, категориите, в които бяха отличени най-добрите материали, са “Истински истории”, “Икономика”, “Общество”, “Технологии и иновации” и “Спорт”. Бяха раздадени и специалните награди на журито за подкаст, фото- и видеорепортаж, както и “Гореща точка”, “Майстор на словото”, “Млад автор” и “Зелено перо”.

Наградата на Калоян Константинов връчи изтъкнатият художник Иван Яхнаджиев.

Голямата награда на Калоян Константинов в категория

Голямата награда на Калоян Константинов в категория “Култура и изкуство” бе връчена от видния ни художник Иван Яхнаджиев

Снимка: Евгени Димитров/BulFoto

“Изкуството не е винаги това, което се вижда, т.е. картината не е само картина, а сцената не е само това, което виждате. Винаги има отзад планове, които любителите на изкуството не виждат. В много случаи те са по-интересни от самото изкуство. Такъв човек е Калоян Константинов, който стои зад този репортаж. Това е моя картина, която му давам като благодарност, че се е захванал с нещо много трудно и много проблемно”, беше категоричен Яхнаджиев.

“Благодаря много! Както е тръгнало да не слизам от сцената”, пошегува се Константинов. “Това признание значи много за нас, защото заедно с наградата на колегата Михаил Мишев, това е шеста награда, която е за малка, независима медия. Подкрепяйте малките и независими медии като Klinklin.bg”, призова той.

И попита риторично:

“Ако едно от условията бе материалите да имат ефект в реалния живот, колко щяха да имат награда? Това разследване нямаше голям ефект и това се случва при болшинството от разследванията. Бих се радвал и се надявам като гилдия да налагаме повече натиск над властите, за да има реален ефект срещу корупцията и злоупотребите”.

За седма поредна година, след оспорвана надпревара, Dir.bg връчи наградите за чиста журналистика от конкурса Web Report

За седма поредна година, след оспорвана надпревара, Dir.bg връчи наградите за чиста журналистика от конкурса Web Report

Снимка: Евгени Димитров/BulFoto

Конкурсът Web Report се организира с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Партньори на проекта: Dundee Precious Metals, A1, Инвестбанк АД, Delta.bg, Chivas Regal, Katarzyna Estate, Балдаран.

Медийни партньори са БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, NOVA Broadcasting Group, Радио “Фокус”, Darik.bg и Дарик Радио, OFFNews.bg, Dnes.bg, списание “Мениджър”, 3eNews, телевизия ММ и агенция “БулФото”.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар