Въпреки постигнатия напредък, цифровата трансформация в бизнеса остава все още ниска в България

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Въпреки постигнатия напредък, цифровизацията и цифровата трансформация в бизнеса, извън индустрията на информационните и комуникационни технологии, остава все още ниска в България. Това каза служебният министър на електронното управление Валентин Мундров по време на участието си в най-мащабния и успешен форум за зелена трансформация – “Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)”.

За четвърта поредна година форумът се организира от Dir.bg и 3Е News. Тридневното събитие започна на 26 юни в столичния Sofia Event Center и продължава до 28 юни. В дискусиите участват над 165 лектори от 19 страни.

България е на една от последните позиции в Европа по отношение на внедряване на системи за управление на връзките с клиенти (CRM), планиране на ресурсите на предприятието (ERP), изчисление в облак, посочи министърът. Затова е необходимо максимално бързо да преминем нужните стъпки и да се опитаме да обърнем тази тенденция, каза Мундров като изрази увереност, че с общи усилия, това може да го бъде постигнато.

Министър Мундров отбеляза, че цифровизацията не е просто технологичен процес, а обхваща всички сфери на икономическия и обществения живот. Това я прави приоритет на съвместната работа между държавата, бизнеса, неправителствения сектор и гражданското общество, защото само заедно можем да преминем през процесите на дигиталната трансформация, каза той и даде пример с направеното в системата на здравеопазването. Националните ни приоритети включват също инвестиции в развита инфраструктура ,цифрови умения на гражданите, както и използването на данни и нови технологии, каза министърът.

Друго предизвикателство пред обществото не само у нас, а и в световен мащаб, е свързано с киберсигурността, посочи Мундров. Информационните системи се превърнаха в централен елемент на всекидневието ни, което води до разширяване на броя на киберзаплахите и това изисква адаптиране, координиране и новаторски реакции, каза той. Министърът добави, че броят, мащабите, сложността, честотата и въздействието на киберзаплахите се увеличава и те представляват съществена заплаха за функционирането на информационните системи. Това налага да се работи интензивно в сектора на киберсигурността като този ангажимент следва да бъде отговорност на всички страни, каза още той.

Мундров отбеляза съвместната работа между Министерството на електронното управление, МОН и МТСП по проекти, свързани с повишаване на дигиталната компетентност на хората у нас. Ние разбираме базовата компетентност с това, че нашите деца работят с телефони, но това не е достатъчно, посочи той. Мундров отбеляза и важността от предоставяне на проактивни услуги от администрацията, които да подпомагат и улесняват гражданите и бизнеса.


Най-голямата и значима конференция за Зелената сделка “Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)” е организирана от Dir.bg и 3Е-news. Форумът се провежда от 26 до 28 юни. На конферентните сцени в Sofia Event Center излизат представители на над 18 държави, като общо над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри, провеждат ключовия разговор за утрешния свят.

Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с ACT Commodities, ПроКредит Банк, Visa, European Investment Bank, Електрохолд, Yettel, Артекс Инженеринг АД, ОББ, Аурубис България, Главболгарстрой Холдинг, Българска Фондова Борса, УниКредит Булбанк, Българска банка за развитие, Геотехмин, Енергео, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, ICGB, The Oil and Gas Employers” Federation, Електроенергиен Системен Оператор, Булгартрансгаз, Фонд на фондовете, Български Енергиен Холдинг ЕАД, АЕЦ Козлодуй, Westinghouse, Филип Морис България, БМФ Порт Бургас АД, Информационно обслужване, Българска асоциация “Природен газ”, REIB , PCONTRADE, Омега Пауър Груп, PHOTOMATE, OMV Petrom, Българска асоциация по рециклиране, TTS (Transport Trade Services) S.A, Morningside Hill, CWP Global, DEVIN, Smart Energy Trade.

Green Transition 2024 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Darik Business Review, Euroactive, Economic.bg, ESGnews.bg и The Recursive

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар