Въпроси за едни узаконени 1.5 милиона лева.

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

След брифинга в Народното събрание на председателя на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията, Цветан Цветанов, на който той обяви решението си да се оттегли от парламента, но да остане на лидерските позиции в партията, останаха много неотговорени от самия него и незададени от присъстващите журналисти въпроси.

Вторият човек в ГЕРБ не отговори на настойчивите въпроси на репортера на “Свободна Европа”, Полина Паунова, как се е стигнало до тази ниска цена за имот в квартал “Изток” и имало ли е уговорка между него и бившия му служител Симеон Велков, който придобива заменените два апартамента.

Цветанов дори нарече “безсмислен” въпроса за това, дали смята за редно придобиването на  апартамент на данъчна оценка. И веднага се обърна към другите журналисти: „Друг въпрос?

Има и други въпроси, г-н Цветанов. Например този:

  • Каква е окончателната цена, на която е придобит апартаментът в сградата на “Артекс” – “Летера”? Тази цена никога и никъде не е спомената досега.

Дори при замяна, със или без доплащане, апартаментът трябва да има цена на придобиване с някакво парично изражение, за да може сделката да бъде обложена с ДДС. Нормално е цената да бъде обявена. Но не е… И остава едно неприятно чувство, че има причина нещо да се крие.

На 23 март 2019 година “Артекс Инженеринг” АД публикуваха становище на адвокатите си на страницата на архитектурно-строителната компания във Facebook, което касае, кой знае защо, само и единствено казуса с придобиването на неин апартамент от Цветан Цветанов. Не се коментират другите продажби, направени на функционери от ГЕРБ на многократно занижени от пазарните цени. Каква е причината за това, можем само да гадаем. Може би защото там сделките са по-ясни – продажби, а не замяна с доплащане?

Всъщност позицията оставя у читателя лаик впечатлението, че адвокатите на “Артекс Инженеринг” АД защитават повече интересите на Цветан Цветанов, а не на собствения си доверител. Но не това е най-големият проблем в случая.

Ето как са представени фактите в това становище: “С Нотариален акт за замяна на недвижими имоти от 12.06.2018 г. дружеството е прехвърлило на г-н Цветан Цветанов и съпругата му собствеността върху апартамент в новопостроената жилищна сграда, находяща се на ул. „Латинка“ № 8, с площ от 239.90 кв.м, гараж и съответните идеални части от правото на строеж. В замяна г-н Цветан Цветанов и съпругата му са прехвърлили на АРТЕКС собствеността върху два апартамента на ул. „Елемаг“ № 22, с обща площ 192.76 кв.м., заедно с два подземни гаража и идеални части от собствеността върху земята. За изравняване на стойностите на заменяемите обекти г-н Цветанов e заплатил сумата от 100 000 лева.”

Никъде в становището или в публичното пространство обаче не се изяснява въпросът с дължимия данък добавена стойност (ДДС) по сделката. Да поясним. Налице е замяна, при която строителната компания прехвърля един нов апартамент по смисъла, който влага в това понятие Законът за ДДС – разрешението за ползване на сградата, в която е апартаментът, е издадено преди по-малко от 5 години. Сделката за строителя е облагаема по ЗДДС и в стойността на новия апартамент трябва да бъде начислен и включен ДДС и данъкът да бъде внесен от строителя. За другия заменител, който е физическо лице (Цветан Цветанов), прехвърлянето на два стари апартамента на строителната компания, сделката не е облагаема по ЗДДС, освен ако страните сами не изберат тя да е облагаема (но само ако Цветанов е регистриран по ЗДДС). Ако страната не е избрала да се самообложи с ДДС, то ДДС в случая на замяната се начислява и дължи само от строителната компания.

Така че възниква следващият незададен въпрос:

  • Колко е начисленият и внесен ДДС по сделката и за сметка на коя от страните е платен?

Двата изложени въпроса са свързани помежду си. Ако окончателната цена на придобития от Цветанов апартамент умишлено е занижена, то това автоматично означава, че е спестен ДДС на държавния бюджет.

Има и друго обстоятелство, което като че ли убягва на повечето до момента. Три години след замяната Цветан Цветанов може да продаде апартамента в “Летера” на пазарната му цена, която според експерти по недвижими имоти реално е около и дори над EUR 750 000, или около 1.5 милиона лева. Тогава той ще получи 1.5 милиона лева с доказан и легален произход. Нещо повече, тази сума ще бъде за Цветан Цветанов необлагаем доход съгласно Закона за данъка върху доходите на физическите лица. В някои други страни по света това се нарича пране на пари, или узаконяване на средства с произход от извършено престъпление.

Има и въпроси, които никога не бяха зададени на бившия подчинен на Цветанов, също функционер от ГЕРБ, който днес е служител на митичното Държавно предприятие “Ръководство въздушно движение” (ДП “РВД”) – Симеон Велков. Там е работата, че начинът, по който Велков и съпругата му са придобили имотите, цената, която са платили и близостта им с Цветанов поражда много сериозни съмнения, че това може би е привидна сделка. От години е ясно, че ДП “РВД” е място за удобни и високоплатени назначения на силните на деня. Заплатите са огромни в сравнение с целия останал държавен сектор. Предприятието е голямо и има рядката привилегия съгласно Закона за гражданското въздухоплаване да се разпорежда с финансовите си ресурси, без да  възлага обществени поръчки по общия ред, когато става въпрос за дейности, „свързани с безопасността на въздухоплаването, с управлението на въздушното пространство и с осигуряването на аеронавигационното обслужване“. Любопитно е, че съпругът на другия герой на “Артексгейт” – правосъдният министър Цецка Цачева – Румен Данговски, също бе назначен преди години на работа в ДП “РВД”. Прекалено много преплитания и наглед „случайни връзки“ има в този случай.

В случая е важно следното:

  • Живеят ли всъщност Велкови в някой от тези апартаменти? В кой по-точно? Как оползотворяват другия си апартамент?
  • Защо му е на едно младо семейство да придобие два апартамента на една и съща улица и (вероятно) в една и съща сграда? Има ли житейска логика в действията им, или логика трябва да се търси в съвсем друга мотивация на Симеон Велков.
  • Скъпата покъщнина на Цветан Цветанов и скъпите довършителни работи  (според “Артекс Инженеринг”) в неговите стари апартаменти ползват ли се от семейство Велкови?

Все въпроси, които или не са зададени, или не са отговорени…

Terminal3

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар