“Върджин галактик” изведе четирима туристи до ръба на космоса

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Компанията “Върджин галактик” (Virgin Galactic) на милиардера Ричард Брансън успешно изведе вчера до ръба на космоса четирима туристи, след което ги върна на Земята с ракетоплана си “Юнити”, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това е втори полет от началото на тази година, отбелязват от фирмата.

В рамките на мисията “Галактик 07” четиримата туристи – турчин, двама американци и италианец – се издигнаха на повече от 88 километра над Земята. Полетът продължи по-малко от час, отбелязва Ройтерс.

Корабът беше изстрелян от стартовата площадка на “Върджин галактик” в Ню Мексико, САЩ. След това там се завърна “Юнити”.

Пасажерите бяха в безтегловност няколко минути и наблюдаваха Земята, след което корабът се върна обратно.

Известно е името само на един от пътниците в тази мисия, наречена “Галактик 07” (Galactic 07): Тува Атасевер от Турция, чиeто място е договорено с американската компания “Аксиом спейс”. По-рано беше съобщено, че той ще провежда научни експерименти на борда.

От компанията “Върджин галактик”, основана през 2004 г. от милиардера Ричард Брансън, съобщиха преди ден, че един от другите космически туристи е от Италия, а двама – от САЩ, но без повече подробности.

“Върджин галактик” ще преустунови туристическите полети до ръба на космоса за следващите две години, за да се фокусира върху разработката на четвърто поколение летателен апарат. Очаква се той да влезе в търговска експлоатация през 2026 г., се казва в разпространено съобщение на компанията, цитирано от Ройтерс.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар