Върнаха в ареста печатаря на фалшиви долари и евро в София

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Софийския апелативен съд вкара отново в ареста за постоянно 49-годишният Илия Ненов, който беше задържан при акцията за незаконно печатане на фалшива валута в двора на Висшето транспортно училище в София.

Съдът остави по домашен арест другата обвиняема по делото – 54-годишната Даниела Андонова.

Решението е на Софийския апелативен съд, който отмени наложената от първоинстанционния съд най-лека мярка за неотклонение – “подписка”.

Вижте снимки >>

Промяната на мярката идва след като вчера от прокуратурата представиха експертиза на БНБ, че намерените банкноти долари са неистински парични знаци, отпечатани двустранно, притежават сериен номер и са с два защитни елемента – нишка и воден знак. Самата им изработка не е с особено високо качество, но експертите на БНБ са категорични, че иззетите парични знаци не представляват “реквизитни пари”, както твърдеше защитата. 

Именно поради тази причина миналата седмица двамата обвиняеми бяха пуснати от ареста с най-леката мярка “подписка”. Тогава съдът мотивира решението си с това, че прокуратурата не е успяла да представи нито едно доказателство за фалшиви пари, а не за неистински парични знаци. Тезата на защитата е, че двамата обвиняеми не са фалшификатори, а парти аниматори, а парите “реквизит” за сватби и кръщанета.

Експертизата сочи още, че иззетите банкноти са с идентичен начин на изработка с банкноти, които са предмет на друго разследване – отново за разпространение на фалшиви пари.

Сега САС намери, че са налице всички законови предпоставки за вземане на тежките мерки – наличие на обосновано предположение, че обвиняемите са извършили престъплението, в което са обвинени; висока обществена опасност на извършеното, както и опасност да извършат друго престъпление. Според събраните досега данни по делото става въпрос за организация, а парични знаци като откритите у тях вече са засичани в обращение.

Междувременно адвокатите на задържаните настояха думата “реквизит” по отношение на иззетите парични знаци да не се свързва с тях, защото по думите им не те са я използвали като определение за неистинските пари. Илия Ненов бе задържан веднага след произнасянето на съда, а Даниела Андонова ще бъде придружена от властите до дома си, където спрямо нея ще се изпълнява мярката “домашен арест”.

Определението на САС не подлежи на обжалване и протест.

На 16 март при спецакция на Главната дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) и столичната полиция бе открита печатница за фалшива валута в хале на територията на университет в София. Иззетите фалшификати са с общ номинал от 4 млн. долара и 3,6 млн. евро. В дома на Андонова са открити общо 1 754 900 фалшиви долара, а в този на Ненов – 59 700 менте долара. Намерени са  щампи и други производствени материали.

Официалната дейност на печатницата е отпечатването на различни документи, сред които и здравни книжки, рекламни материали, опаковки и др. В печатницата работят 7-8 души на договор с ВУЗ-а. Според разследващите, Ненов след работно време и в събота и неделя е отпечатвал фалшивите пари. По данни на разследващите, менте доларите били за Украйна, а фалшивото евро – за страни в Западна Европа.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар