Върховният административен съд потвърди избора на Методи Байкушев за кмет на Благоевград

Върховният административен съд потвърди избора на Методи Байкушев за кмет на Благоевград

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Върховният административен съд (ВАС) потвърди избора на Методи Байкушев за кмет на Благоевград, съобщиха от пресцентъра на съда.

Решението е окончателно.

Върховните съдии оставиха в сила решението на по-долната инстанция – Благоевградския административен съд, свързано с избора за кмет на общината при произведения на 5 ноември 2023 г. втори тур на изборите за кмет на община Благоевград.

От съда припомнят, че производството пред първоинстанционния съд е образувано във връзка с оспорване на решение на Общинска избирателна комисия (ОИК) – Благоевград от 7 ноември 2023 г., с което са обявени резултатите от гласуването за кмет на община Благоевград при втория тур на изборите за кмет на 5 ноември миналата година и за кмет е обявен Методи Байкушев от “Продължаваме промяната – Демократична България”.

Върховните магистрати приемат, че първоинстанционният съд е потвърдил оспореното решение на ОИК – Благоевград, като се е произнесъл по всички доводи на оспорващата страна за допуснати нарушения на изборния процес. Административен съд – Благоевград се е позовал на константна практика на ВАС и на Конституционния съд, която очертава предметния обхват на доказване в производство по оспорване на изборен резултат. По отношение на оплакването, че са дописвани лица избирателните списъци, съдът се е позовал на извършената проверка от ГД ГРАО. Тя е установила че неправилно са допуснати да гласуват едва четири лица, което по никакъв начин не може да окаже влияние по отношение на обявения изборен резултат.

Според магистратите оспорващата страна следва да установи по несъмнен начин, че нарушенията са от същественост да променят изборния резултат. “Релевираните от касационния жалбоподател нарушения касаят именно допуснати технически нарушения, които по никакъв начин не са в състояние да променят изборния резултат, като преодолеят разликата между двамата кандидати”, посочват от ВАС.

Касационната инстанция приема, че първоинстанционният съд правилно е отказал да се произнесе по методическите указания на ЦИК и на решение на Министерството на електронното управление за удостоверяване на техническите устройства за гласуване.

В края на февруари Административен съд – Благоевград потвърди решение на ОИК – Благоевград, с което са обявени резултатите от гласуването за кмет на общината при проведения на 5 ноември 2023 г. втори тур на изборите за кмет на Благоевград.

Делото бе образувано по жалба на кандидата за кмет на Благоевград Илко Стоянов против решението, с което е обявен за избран за кмет на общината Методи Байкушев. Оспорена бе истинността на протоколите от всичките 141 секционни избирателни комисии, в които е произведен изборът в деня на балотажа, като съдът допусна ревизия на изборните книжа в 64 секции.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар