Вътрешен министър бил разработван за участие в престъпна група

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бивш вътрешен министър е бил разработван от дирекция „Вътрешна сигурност“ преди да поеме ръководството на МВР. Той е бил назначен въпреки че и прокуратурата, и ДАНС са знаели за разработката. След като заел поста държавното обвинение отказало да образува разследване. Това става ясно от съобщение на МВР.

Кой е министърът?

От МВР не споменават имена, но казват, че разработката е била образувана срещу висши служители от главната дирекция „Национална полиция“ (ГДН). Разследвана е дейността им в периода 2018-2020 г. По това време начело на дирекцията беше Христо Терзийски, който впоследствие стана министър. В момента е депутат от ГЕРБ.

„По време на разследването през 2020 г. един от висшите служители на ГДНП е назначен на ръководна длъжност в политическото ръководство на МВР. Към датата на прокурорския отказ същият е продължавал да изпълнява висшата ръководна длъжност, а към настоящия момент е депутат в народното събрание“, пише в съобщението.

Всички знаеха

Разработката на „Вътрешна сигурност“ е започнала на база сигнали и медийни публикации. С разрешение на спецсъда са използвани СРС-та. Разследването е било одобрено от тогавашния вътрешен министър, на чието пряко подчинение е дирекция „Вътрешна сигурност“. Уведомена са били спецпрокуратурата и ДАНС.

През миналото лято материалите са били докладвани във върховната прокуратура с предложение да се образува дело, защото има данни за престъпна с участието на висши полицейски служители. В началото на 2021 г. прокуратурата е отказала да започне разследване. В момента МВР обжалва този отказ пред апелативната спецпрокуратура.

„Прави впечатление, че обемът на събраните и изпратени в Специализираната прокуратура веществени доказателствени средства е значителен, като и до момента в дирекция „Вътрешна сигурност“ не е постъпвало становище от наблюдаващ прокурор по тях. Освен това постановлението за прекратяване е от януари 2021 г., а самото изпращане на протоколите за изготвени веществени доказателствени средства е от април 2021 г. – 3 месеца по-късно, и очевидно не са взети предвид при вземане на решението“, твърдят от МВР.

Аз не знаех

„Не ми е известно срещу мен да е правена някаква проверка, не знам за какво може да бъде водена такава проверка. Не съм викан във „Вътрешна сигурност“, за да бъдат правени с мен някакви проверки, да бъдат сваляни обяснения“, каза в отговор Терзийски.

Според него съобщението на МВР е в опит да се продължи и разпали войната между МВР и прокуратурата.

Предшественикът му на поста Младен Маринов, за когото силовото ведомство твърди, че е знаел за разработката, обясни, че той не може да разпорежда на „Вътрешна сигурност“ да подслушва, а само разпределя сигнали по компетентност.

„Тази война между МВР и прокуратурата ще доведе до вдигане на ръста на престъпността. Най-вероятно това ще е проблем и за служителите на МВР, и за служителите на прокуратурата“, заяви той.

Същата теза лансира от няколко дни и главният прокурор Иван Гешев. МВР и държавното обвинение влязоха в конфликт покрай разследването за милионите, отпуснати за строителството на магистрала „Хемус“. Прокуратурата твърди, че шефът на ГДБОП Калин Стоянов е оказал натиск върху прокурори, искайки мярката на арестувания по случая Борислав Колев да не се обжалва и да му се смени обвинението с по-леко в замяна на негови показания. От МВР отричат и казват, че прокуратурата не иска да разследва случая. Във вторник от прокуратурата съобщиха, че тримата наблюдаващи делото прокурори са си направили самоотвод.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар