Вярващи понесоха иконата на Богородица от Бачковския манастир с надежда за чудо (снимки)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

С тържествен звън на камбаните и манастирското клепало от църквата “Св. Богородица” на Бачковския манастир беше изведено копието на чудотворната икона на Божията майка.

Вижте снимки >>

Литийното шествие тръгна до местността “Клувията” малко след 8 ч, водено от игумена на манастира епископ Сионий, а още от рано сутринта миряни се събраха в Бачковския манастир

Снимка: БТА

.

 

Стотина богомолци от цялата страна участват ритуала. Тази година се допускат да участват всички желаещи, но различното е, че иконата няма да бъде носена от много хора, а само от двама души, които ще се сменят на определено разстояние.

Снимка: БТА

Миналата година литийното шествие не се проведе както повелява традицията заради мерките, свързани с коронавируса. Тогава чудотворната икона беше поставена в автомобил, а не носена на ръце от вярващите, предаде “Марица”.

Има струпване на хора, няма как да се избегне, въпреки, че имаше призив да се спазват мерките. Мнозина се опитват да докоснат лика на Божията майка. Всеки търси изцеление, надежда.

Снимка: БТА

Тази година обаче миряните, дошли за ритуала в Бачковския манастир са в пъти по-малко в сравнение с 2019 г., когато нямаше пандемия, разказват редовни участници в ритуала.

В местността “Клувията”, между скалите, през 1604 година е открита светинята от двама овчари. Иконата била скрита от монасите в местността по време на турското робство. Вярва се, че образът на Божията майка помага при различни заболявания и извършва изцерителни чудеса, но трябва или да се докоснеш до нея, или да се включиш в носенето й по стръмния път към местността.

Снимка: БТА

 

 

“Оригиналът на иконата е от XXI век и изисква специални грижи. По тази причина той не излиза от храма. Затова изкарваме копието, което е осветено, каза игуменът епископ Сионий пред “24 часа”.

“До Клувията и обратно ще се молим Бог да даде здраве и радост на всички българи и християни и да ни избави от тази тежка пандемия”, обясни игуменът.

Пандемията още повече е засилила вярата в чудотворната мощ на иконата. Едни се обръщат с надежда към нея да ги спаси от страшни болести, а други да помогнат на свой близък.

28-годишната Елена дошла да се помоли за здравето на чичо си. Наскоро той бил диагностициран с тумор и опериран. Все още се движел трудно, затова тя донесла негова дреха и щяла да извърви пътя до Клувията.

 

Една част от хората, участващи в литията твърдят, че са усетили нейната благодат и се връщат в знак на благодарност, други – идват с надеждата за помощ.

Деца от пазарджишкото училище “Отец Паисий” са направили торта и картички подарък за Божията майка.

“От 21 г. всеки път съм тук”, каза Силвия Лупова, която носеше подаръците от децата.

“Божията майка ме призова да дойда”, обясни пък Иван Иванов.

“От много години идвам повече от 20 г. Свидетел съм на чудесата на иконата. Каквото си пожелаеш, се сбъдва. Особено на Клувията молитвите много се чуват”, каза мъж на средна възраст.

“Тук сме за здраве, за вяра. Доведе ме лична болка. Силата на Богородица е голяма на този ден”, обясни богомолка.

Снимка: БТА

В края на деня чудотворната икона отново ще бъде върната и посрещната пред Бачковския манастир.

Тъй като заради ситуацията на пандемия, събиранията са забранени, курбан в местността Клувията няма да има, а всички събрани средства и хранителни продукти ще бъдат раздадени в помощ на социално слаби хора.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар