В апартамента си открих кални стъпки, отворен гардероб и мръсна чаша чай. Нищо не липсваше

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Напускащият днес генерален директор на БНР Андон Балтаков разказа в интервю плашещи подробности за това защо си тръгва по средата на мандата си.

Пред “Дневник” той споделя, че в края на юни, връщайки се от командировка в провинцията, намерил кални стъпки в коридора на апартамента си в центъра на София. Нямало следи от взлом. Гардеробът бил отворен, а в хола имало мръсна чаша чай. Нито една вещ или документ не липсвали от жилището освен резервния ключ, с който – според Балтаков – влезлият или влезлите в дома му са си отключили на излизане.

Балтаков разказал за случая по телефона на вътрешния министър Бойко Рашков, а след това и на премиера Стефан Янев, с когото се видял в кабинета му в БНР след едно негово интервю в радиото. Реакция или действия не последвали.

Чувствайки се застрашен, генералният директор на радиото взел окончателно решение да не остава в страната, където първоначално имал намерение да доведе и семейството си. От години те живеят в САЩ.

Не сигнализирах столичната полиция, защото знаех, че това щеше да бъде поето като опит да се компрометира радиото и генералния му директор, за търсене на някакви дивиденти. Консултирах се с няколко криминалисти, които ми казаха, че това, за което говоря е опит за сплашване, казва Балтаков в интервюто.

И добавя:

Много съм разочарован от България, защото дойдох с искрени цели и желание да помогна с опита и връзките, които имам в световен мащаб, но нямаше желание за това.

След като близо седмица след срещата ми с министър-председателя не последва абсолютно нищо, реших да си направя подарък (самолетен билет за САЩ – б.р.).

Андон Балтаков посочва влизането в апартамента му като последната, но не и единствена причина за решението си. Имало още две – опити за саботаж на работата му от хора в БНР, както и липсата на подкрепа от журналистическата гилдия за реформите, с които той се заел.

В началото на тази седмица генералният директор обяви, че напуска преждевременно поста, считано от днес. Той посочи като мотив “дълбоко лични” причини.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар