В Брюксел притеснени от британския вот: Ще забави Брекзит – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Еврокомисарят за бюджета Гюнтер Йотингер прогнозира, че преговорите за Брекзит може да не започнат на 19 юни, както бе предвидено, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Той предупреди, че ако Великобритания се сдобие със слабо и лошо правителство, преговорите за Брекзит ще бъдат лоши и за двете страни.

“Британският премиер Тереза Мей изгуби своя залог”, коментира европейският комисар за икономиката и финансите Пиер Московиси, цитиран от Франс прес.

“Мей се намира в една не особено проста ситуация, защото не се знае каква ще бъде конфигурацията на правителството”, каза Московиси. И допълни, че що се касае до нейните потенциални съюзници, тя може да намери такива в лицето на ирландските юнионисти, но “дори и така ще има едно изключително кратко правителство”, прогнозира европейският комисар.

Чешкият премиер Бохуслав Соботка каза, че Великобритания трябва бързо да състави правителство, тъй като вече бяха изгубени няколко месеца от преговорите за Брекзит.

“Надявам се, че съставянето на ново правителство няма да отнеме много време”, заяви той. 

ЕК очаква Лондон бързо да състави стабилно правителство

Европейската комисия изрази очакването в Лондон бързо да бъде съставено стабилно правителство след предсрочни парламентарни избори.

“Напълно сме готови да започнем преговорите за излизането на Великобритания от ЕС, очакваме началото на тези преговори възможно най-бързо”, заяви говорителят.

Той отказа да посочи дали държавите от ЕС са склонни да разгледат възможно искане от Лондон за оттегляне на заявлението за напускане, нито дали срокът за преговорите ще бъде удължен в светлината на възможността за нови избори във Великобритания.

Преди година институциите на ЕС поясниха, че Великобритания може да оттегли заявлението си, но за да бъде прекратена процедурата по напускане, това решение трябва да бъде утвърдено от всички останали 27 държави от Общността.

Европейското законодателство допуска срокът на преговорите за напускане да бъде удължен с решение на Съвета на ЕС.

По най-нови данни консерваторите на Тереза Мей получават 317 места в парламента, а лейбъристите – 261. За пълно мнозинство, на каквото се радваха управляващите досега, са необходими 326. Затова консерваторите са принудени да се се коалират с партията на Ирланските демократи националисти, които получиха 14 депутатски места.

Лейбъристите готови да съставят кабинет на малцинството

“Преговорите за излизане на Великобритания от Европейския съюз трябва да продължат”, заяви днес водачът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин, цитиран от Ройтерс, в коментар на резултатите, според които мнистър-председателят Тереза Мей не успя да си осигури мнозинство в парламента с предсрочния вот, а напротив – дори изгуби 19 депутатски места.

Мей, чиято Консервативна партия все пак спечели най-много места, даде знак, че ще се възползва от правото си като досегашен премиер първа да се опита да състави правителство, но не е ясно дали ще разполага с необходимата подкрепа да го направи.

Запитан дали преговорите за Брекзит, които би трябвало да започнат на 19 юни, ще бъдат отложени, пред телевизия “Скай нюз” Корбин каза: “Те ще трябва да продължат, понеже член 50 (от Лисабонския договор) е задействан, сегашното правителство ще има 11 дни да подготви тези преговори”.

“Позицията ни е съвсем ясна: искаме Брекзит, даващ приоритет на работните места, така че най-важно ще е сключването на търговско споразумение с Европа”, допълни Корбин.

Той изтъкна, че лейбъристите печелят на изборите, тъй като увеличават броя на местата си в парламента и процента на подкрепата си и заяви, че партията е готова да оглави правителство на малцинството. 

 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар