В Бутан чакат късметлийски ден за старт на ваксинацията – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Макар в кралство Бутан първите ваксини срещу коронавирус вече да са доставени, имунизацията ще започне едва в средата на март. За старта на кампанията е избрана специална дата, която носи много късмет според будисткия календар, както съобщава сайтът на здравното министерство на малката хималайска държава, информира Deutsche Welle.

Според най-значимата будистка институция в страната времето между 14 февруари и 15 март е особено неподходящо за начало на ваксинациите. Бутан планира да изчака този период да премине, за да може да проследи и оцени успехите при имунизацията в другите държави.

Ваксините са подарък от Индия

Концепцията за ваксинация на правителството на Бутан предвижда цялото население – около 730 000 души, да бъде ваксинирано наведнъж, с изключение на децата и юношите под 18 години, бременните жени и кърмачките. За останалите 530 000 жители на Бутан ще са необходими 1,2 милиона дози ваксини, казват властите.

В сряда Бутан е получил 150 000 дози от Индия. Доставката на ваксината на “AstraZeneca”, произведена в института “Серум” в Индия, е подарък от правителството в Делхи. Както се вижда от кадри на агенция “Ройтерс”, кутиите с ампулите са били натоварени на летището в Мумбай.

Като част от програмата “Добросъседството на първо място” Индия предоставя безплатно на по-бедните околни държави ваксини срещу коронавирус. Освен Бутан, първата си доставка вече са получили Малдивите, Непал и Бангладеш. Мианмар и Сейшелските острови също са в списъка. Според съобщенията в медиите, в Шри Ланка и Афганистан все още се чака одобрение.

В Бутан коронавирусът е под контрол. Правителството на Бутан може да си позволи да изчака, преди да започне ваксинацията – ситуацията в малката държава е под контрол. Според университета “Джонс Хопкинс” в Бутан досега са регистрирани 850 случая на зараза с коронавирус. И само един смъртен случай.

Щастието е по-важно от икономическия растеж

Малкият Бутан, който се управлява демократично само от около дванадесет години насам, е единствената държава в света, в която щастието на хората е по-важно от икономическия растеж. Според конституцията, то се измерва като брутно национално щастие.

Изследователите на щастието редовно изпращат ученици във високопланинския регион, където будизмът е държавна религия. Те задават на хората различни въпроси, като например дали имат достатъчно вода и дали се чувстват в безопасност от духове след залез слънце.

Последните проучвания показват, че около 90 процента от хората в Бутан се чувстват частично, преобладаващо или дори изключително щастливи.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар