В България е кошмар! Всеки ден от COVID-19 си отиват хора, колкото една самолетна катастрофа

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ситуацията в България е кошмарна. Страната е начело в световната класация по брой смъртни случаи на глава от населението, свързани с коронавируса, две седмици преди провеждането на предсрочни избори за трети път тази година. Така Euronews описва здравната ситуация в България.

„Всеки ден България губи хора, еквивалентни на една самолетна катастрофа. Това е наистина ужасяващо“, казва за агенцията Ружа Смилова, програмен директор в Центъра за либерални стратегии. И въпреки черните заглавия населението остава неподатливо, като в някои от градовете имаше протести срещу зелените сертификати, които станаха задължителни за влизане в молове и ресторанти.

България се намира в тежка политическа криза, белязана от продължилото месеци наред протестно движение, започнало миналата година с призив за оставка на популисткото правителство на Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ. Оттогава парламентарните избори бяха организирани два пъти, през април и юли, но спечелилите партии не успяха да сформират управляваща коалиция. Понастоящем страната се ръководи от служебно правителство, което не желае да приема по-строги мерки заради страх от обществена реакция.

България е най-бързо намаляващата страна в света (по отношение на населението), посочва още Euronews. България търпи значителен демографски спад поради миграцията, както и заради ниската раждаемост. Настоящата смъртна спирала от COVID-19 вероятно ще усложни проблема. Към момента на публикуването на статията България регистрира 338,83 смъртни случая на 100 000 жители, което е абсолютен антирекорд. В Румъния са регистрирани 237,73 смъртни случая на 100 000 население, сочат данните на университета „Джонс Хопкинс”. Българските граждани са и най-слабо ваксинираните в Европа. Само 1,38 милиона души са получили две дози от ваксините, което е 20 процента от почти 7-милионното население на страната.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар