Гардиън: Служители в ООН призовават за открита процедура за избор на генерален секретар, сочи проучване

Общество, ООН, Политика, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

ООН

Напоследък се създава напрежение около избора на следващия генерален секретар на ООН, във връзка с това, че служителите искат организацията да бъде освободена от хватката на групата на малко, но силни държави. Това става ясно от проучване, направено между хора работещи за ООН, които казват, че искат открито състезание за поста.

Търсенето на наследник на Бан Ки-мун, чийто мандат изтича в края на годината, идва на фона на предупреждения, че ООН е в опасност да стане маргинализирана, освен ако бюрократичната машина не се реформира.

Проучване, направено сред повече от 700 човека, призовава петте постоянни представители в Съвета за сигурност да подкрепят повече жени – кандидатки за позицията и да позволят публичен контрол на кандидатите.

Главният секретар винаги е бил избиран посредством таен процес, дирижиран от постоянните членове на Съвета за сигурност: Великобритания, Китай, Франция, Русия и САЩ.

Официално и този път нещата изглеждат същите. Но в опит да направят процеса по открит, вестник „Гардиън“, е организирал през пролетта публични срещи с кандидатите в Ню Йорк и Лондон.

Проучването, покриващо 114 държави, е направено от група за натиск зареформи, наречена “Бъдеща система за развитието на ООН (БСРООН), която ще помага да се организират дебатите. Те настояват, съвета за сигурност, да предложи на общото събрание повече от един кандидат и сред тях да има и жена. За 70 години, общото събрание винаги е можело да избира между един единствен одобрен кандидат. Всички 8 от тях са били мъже.

Така наречената Група на старейшините в ООН, създадена от Нелсън Мандела и включваща бившия американски президент Джими Картър и бившия Ген. секретар на ООН Кофи Анан, вече предупредиха, че авторитетът на ООН може да бъде застрашен, ако изборния процес не бъде реформиран. Те искат общото събрание да гласува за три кандидата, а следващият Генерален секретар да управлява организацията един 7-годишен мандат, вместо традиционните два по 5 години. Това ще направи бъдещия Генерален секретар по независим от постоянните членки на Съвета за сигурност.

Въпреки това, очакванията за значителна реформа тази година са смесени.

Бившият под-генерален секретар Мишел Уилямс предупреждава, че кандидатите имат едва няколко месеца преди изборите, което е недостатъчно време, за да настояват за промяна спрямо трудно изкоренимите интереси на петте постоянни членки на Съвета за сигурност. Те, разбира се, трудно биха пожелали да се откажат от установеното статукво.

Очаква се несъгласие специално от Русия, която по традиция се придържа към ротационния принцип при избиране на кандидат за поста. Вероятно този път Русия да подкрепи кандидат от Източна Европа.

Лорд Уилямс изразява страха си, че при евентуален избор на жена, реформите ще бъдат потулени до процеса на интервюиране на кандидатите. Според него, по този начин ще бъдат прикрити реалните мерки, които трябва да бъдат предприети.

Според Брауни, Общото събрание на ООН се “радикализира”. Това се дължи на факта, че президентите на Общото събрание и на Съвета за сигурност притискат държавите-членки да изпратят свой кандидат. Това се счита за опит за разширение на селекцията от кандидати.

Икономическият и социалният съвет на ООН също дискутират бъдещи промени. Социалният съвет е съотговорен за реформите в ООН.

“За щастие настроенията витаят около бъдещ Генерален секретар, който желае да предприеме реформи и този от кандидатите, който има най-ясна визия за това ще получи най-много внимание при избора”, допълва Брауни. Не е изключено Съветът за сигурност да прибегне до представянето на двама кандидати – мъж и жена – ако се окажат в безизходно положение.

Проучването показва най-висока подкрепа за германския канцлер Ангела Меркел като бъдещ Генерален секретар, следвана от новозеландския премиер Хелън Кларк, въпреки че нито една от двете не е обявила кандидатурата си (вчера, 5.04.2016 г. бе издигната номинацията на Хелън Кларк – б.ред.). Най-висока подкрепа от Източна Европа получава Ирина Бокова, която се кандидатира за поста. Тя е още и българският генерален директор на ЮНЕСКО.

До момента всички кандидатурите са от Източна Европа.

Източник: в. Гардиън, http://www.theguardian.com/world/2016/mar/30/un-workers-want-open-race-for-next-secretary-general-survey-reveals

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар