В деня на Св. Екатерина си спомняме за проф. Александър Чирков

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Точно преди две години, на 24 ноември, в деня, в който Българската православна църква почита паметта на Света великомъченица Екатерина, лечителка и закрилница на майките, и отдала живота си за просвещение в християнството, ни напусна проф. Александър Чирков.

Той избра именно името на Св. Екатерина да закриля основаната от него болница.

А няколко месеца след смъртта му, ръководството на Министерството на здравеопазването взе решение лечебното заведение да бъде преименувано на името на светилото на българската кардиология.

„В нея дълги години проф. Чирков лекуваше сърцата на своите пациенти и въведе най-високите и модерни стандарти за лечение на сърдечно-съдови заболявания. Той накара света да заговори за България, след като направи първата сърдечна трансплантация на Балканите през 1986 г. Със силното си чувство за справедливост, светилото в българската кардиохирургия не се притесняваше да критикува и изтъква проблемите в здравеопазването. Той бе човек, който споделяше своите знания и опит, не пестеше време и усилия в грижата си за пациентите и даваше възможност за развитие на младите си колеги“, посочват от лечебното заведение.

„Между делата и отдадеността в каузата на Св. Екатерина и проф. д-р Александър Чирков има много сходство“, смята проф. д-р Валентин Говедарски, изпълнителен директор на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ – Светицата е била образована и просветена лечителка, отдадена на християнската вяра, заради която загива едва на 18 години, а проф. Чирков, посвещава живота си в изграждането на качествено здравеопазване, полагайки неимоверни усилия за убеждаване на тогавашните управници в неговата кауза-необходимост от изграждане на специализирано лечебно заведение, като превръща, създадената от него впоследствие болница, в оазис за полагане на здравни грижи.

Не е случайно съвпадение датата на кончината на проф. Чирков и почитта към светицата, избрана от него за закрилница на болницата му. Хората казват, че светлите душѝ напускат този свят на светли празници. На този ден отправяме послание към нашите пациенти, че за запазването на тяхното здраве и живот, ние полагаме всички възможни грижи, знания и умения, одухотворени от делото на проф. Чирков и закриляни от Св. Екатерина, допълват още от лечебното заведение.

Кардиохирургът проф. Александър Чирков почина на 24 ноември 2020 г. на 82-годишна възраст.

Проф. Чирков прави първата у нас трансплантация на сърце през 1986 г. Дълги години работи в Германия, след което се връща в България. Създател и ръководител на болница „Света Екатерина“.

Роден е в Лом на 27 януари 1938 г. Завършва медицина и през 1966 г. заминава за Западен Берлин, където специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. Остава там като лекар в Университетската болница, после се прехвърля в Западна Германия – в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 г.

През 1984 г. се завръща в България, поканен от акад. Атанас Малеев, ректор на Медицинската академия и заместник-министър на здравеопазването. Извършва първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите през 1986 г. Дълги години е директор на болницата „Св. Екатерина“.

Проф. Чирков печели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на сърдечните болести, операции, трансплантации.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар