Асен Василев

В деня след изборите: Наглеците от ППДБЪ+ решиха да вдигнат драстично местните данъци

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Данъкът за апартаменти и къщи ще бъде повишен. Правителството реши да вдигне данък сгради на извънредно заседание на Министерски съвет в деня след балотажа на изборите за кметове. Явно това е направено, за да не повлияе вдигането на данъците за жилищата върху решението на хората за кого да гласуват.

Базисната данъчна стойност за определяне на данъчната оценка на сградите ще бъде актуализирана на всеки две години, гласи одобрената от правителството промяна в Закона за местните данъци и такси. Данъчната оценка на имотите в момента се използва за определяне на данък сгради и за такса смет за домакинствата. Промяната означава, че данък сгради ще бъде повишаван на всеки две години. Такса смет за домакинствата също ще бъде вдигана на две години, ако не бъде въведен друг начин за определянето ѝ – например на брой на хората, които живеят в един имот, или на база количество изхвърлени отпадъци.

Общините настояват от години данък сгради да бъде повишен. Но досега от Министерство на финансите не се поддаваха на натиска и размерът на данъка оставаше без промяна. Но сега, веднага след приключване на изборите за кметове в страната, данъчните оценки на имотите ще бъдат повишени. От официалното съобщение на Министерски съвет не става ясно по каква формула ще бъдат вдигани данъчните оценки на имотите. Но това например може да бъде индексът на Националния статистически институт за цените на жилищата. За последно формулата за определяне на данъчната оценка на имотите беше променена през 2009 г., а самата базисна данъчна стойност на един квадратен метър е записана в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) още по-отдавна. Затова сега може да има съществено увеличение на данък сгради. Според данните на НСИ, жилищата са поскъпнали с 18,8% за периода от 2009 г. до 2022 г.

Размерът на данъка върху недвижимите имоти, както и досега, ще се определя според населеното място, различните зони в големите градове и вида на конструкцията на сградата. Данъкът в момента е от 0,1 до 4,5 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимия имот, а конкретният размер на данъка се определя от общинския съвет. Това означава, че и в момента общините имат възможност да вдигнат данък сгради, но това няма да се хареса на избирателите. Затова чрез повишаване на данъчната оценка на имотите данъците за къщи и апартаменти ще бъдат повишени и без решение на общинския съвет и при запазване на старата ставка на данъка.

От данък сгради ще бъдат освободени имоти, получили сертификати с клас на енергопотребление “А” и на тези, получили сертификати, удостоверяващи, че са постигнати техническите изисквания за “сграда с близко до нулево потребление на енергия” по смисъла на Закона за енергийната ефективност.

С промените в ЗМДТ ежегодно ще бъде актуализирана и базисната данъчна стойност за определяне на данъчната оценка на земеделски земи. В момента обаче земеделските земи са освободени от данък.

Други промени в закона предвиждат патентен данък да плащат физически лица и еднолични търговци с годишен оборот до 100 хил. лв., които извършват някоя от изброените в закона дейности. Например в момента на патентен данък са места за настаняване с до 20 стаи, ресторанти и заведения, търговци на дребно с площ до 100 кв. м., платени паркинги, дърводелски услуги, шивашки услуги, търговия с изделия от благородни метали, обущарски услуги, фризьори, козметици, часовникари, гумаджийници, стъкларски услуги, ремонт на електроуреди, компаньонки, масажисти и гадателки, санитарни възли, ключарски услуги, ремонти на компютри, фитнес зали и атракциони. Но изискването досега беше годишният им оборот да бъде до 50 хил. лв., което прави под 140 лв. на ден. С промяната патентният данък ще важи за физически лица и еднолични търговци с оборот до 100 хил. лв. на година или 280 лв. на ден, тоест само за най-малките в бизнеса.

Патентен данък ще бъде въведен и за хората, които събират диворастящи гъби и плодове, с изключение на тези, които събират лечебни растения.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар